Artikkelit

 

5 vinkkiä hyönteisiltä suojautumiseen

Suomen suvi on kaunis ja tarjoaa muun muassa mahtavia ulkoilumahdollisuuksia, mutta tuo mukanaan myös monia häiritseviä itikoita. Tästä artikkelista löydät meidän vinkkimme hyönteisiltä suojautumiseen ja voit nauttia kesästäsi vielä hieman enemmän!

14.06.2024

Lemmikin madotus on osa koko perheen hyvinvointia

Mistä tiedän milloin lemmikki tulee madottaa ja mitä tuotteita siihen käytetään? Tästä artikkelista saat kaiken tarvitsemasi tiedon lemmikin sisäloisista ulostetutkimuksiin.

19.04.2024

Miten aivoterveydestä voi pitää huolta?

Aivoterveydestä huolehtiminen on oleellinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tästä artikkelista voit selvittää, mitä aivoterveydestä huolehtiessa tulee ottaa huomioon.

11.03.2024

Apteekkilaisten vinkit jouluun

Joulu on ilon ja yhdessäolon aikaa, mutta samalla se voi tuoda mukanaan erilaisia terveysvaivoja, jotka liittyvät ruokailuun ja flunssakauteen. Myöskään joulun tuoman stressin vaikutuksia ei saa vähätellä. Lue alhaalta apteekkilaisten vinkit joulun sujuvuuden varmistamiseksi, äläkä anna vaivojen pilata juhlaa.

19.12.2023

Tiedätkö miten flunssaa voi hoitaa?

Flunssakaudella moni pohtii, voiko tartunnan saamista jotenkin välttää ja miten flunssaa voi sen iskiessä hoitaa. Nappaa tästä artikkelista talteen kaikki flunssakauden parhaat vinkit!

27.10.2023

Mitä lahjaksi miehelle? Apteekkikosmetiikkaa isänpäivälahjaksi

Isänpäivän lähestyessä moni pohtii, kuinka muistaa isää. Mutta mitä ostaa lahjaksi miehelle jolla on jo kaikkea? Jos askaroit saman aiheen parissa, tutustu alla oleviin apteekkilaisten isänpäivän lahjaideoihin!

27.10.2023

Mistä kuorsaus johtuu?

Kuorsaus on yleistä ja lähes kaikki kuorsaavat ajoittain. Neljännes miehistä kuorsaa joka yö ja naisista tästä noin puolet. On tavallista, että kuorsaus yleistyy iän myötä. Kuorsaus ei ole itsessään sairaus ja se voi johtua monista eri syistä. 

24.10.2023

Tiesitkö, että myös täiden ennaltaehkäisy on mahdollista? Lue vinkit täiden hoitoon

Täitä esiintyy pieninä epidemioina päiväkodeissa ja ala-asteilla usein etenkin loppusyksystä. Tästä artikkelista löydät kaikki tärkeimmät tärpit täitartunnan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. 

15.10.2023

Kynsisienen hoito

Kynsisieni eli kynsisilsa on silsasienen aiheuttama tulehdus, jossa tyypillisesti varpaan kynnen kärjestä tai sivusta leviää kellertävä värisävy sekä kynsilevyn paksuuntunut alue. Kynsisieneen ei ole saatavilla itsehoitolääkettä, mutta sitä voi hoitaa esimerkiksi erilaisilla kynnelle levitettävillä voiteilla. Kynsisientä voi ehkäistä esimerkiksi käyttämällä yleisissä kosteissa tiloissa jalkineita sekä hoitamalla muut jalkojen silsasairaudet jo niiden alkuvaiheessa.

25.9.2023

Tiedätkö mitä koira ei saa syödä?

Tiivis tietopaketti koiran myrkytystilan hoitamisesta sekä lista koirille myrkyllisistä ruoka-aineista.

16.9.2023

Mitä koiranomistajan lääkekaapista tulisi löytyä?

Koiran hoito ei ole tähtitiedettä, mutta siihen liittyy tiettyjä osa-alueita, joita ei välttämättä jokainen koiranomistaja tule ajatelleeksi. Koiran omistajan lääkekaappi -artikkelista saat tietoosi kaikki koiran ensiapuun ja hoitoon tarvittavat perustiedot ja -tuotteet.

2.9.2023

Mistä tietää onko kihomatoja? Lue ohjeet tartunnan tunnistamiseksi.

Kihomadot ovat kiusallinen, mutta verrattain yleinen vaiva. Kihomatoepäily on epämielyttävä yllätys, mutta kihomadoista eroon pääseminen on onneksi melko helppoa.Oireet alkavat noin kuuden viikon kuluttua munan nielemisestä. Mistä voi tietää onko saanut kihomatotartunnan?

1.9.2023

Missä asteessa kihomato kuolee? Lue ohjeet kihomatojen leviämisen estämiseksi

Tartunta on mahdollista myös aikuisilla, mutta lapsilla kihomadot leviävät erityisen helposti päiväkodeissa ja kouluissa. Kihomatoinfektion tartuntatavan takia on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että kihomadon munat eivät pääse leviämään. 

31.8.2023

Retkeiletkö koiran kanssa? Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon

Metsäretkistä nauttivat niin koirat kuin omistajatkin, mutta liikkuessa on huomioida muutamia asioita, jotka takaavat retken turvallisuuden myös lemmikille. Lue Rosan pakkausvinkit koiranomistajan metsäreppuun.

23.8.2023

Hiivatulehduksen hoito

Mistä hiivatulehdus johtuu ja miten sitä voi hoitaa? Farmaseutti Emmi vastaa artikkelissa kysymyksiin hiivatulehduksen hoidosta.

27.7.2023

Kuinka saada tukkoinen nenä auki kotikonstein?

Tukkoinen nenä on ikävä vaiva joka voi johtua esimerkiksi flunssasta tai allergiasta. Tässä lyhyessä artikkelissa esittelemme muutamia tapoja kuinka saada tukkoinen nenä auki kotikonstein.

2.3.2023

Mihin parasetamoli auttaa? Kysymyksiä ja vastauksia parasetamolista

Parasetamoli on yleisesti käytetty kipulääke. Tässä artikkelissa vastaamme yleisimpiin parasetamolia koskeviin kysymyksiin.

7.2.2023

Missä lääkkeissä on parasetamolia?

Parasetamoli on särkylääke, joka sopii myös flunssan oireiden hoitoon ja kuumeen alentamiseen. Parasetamolivalmisteita on saatavilla tabletteina, poretabletteina, jauheena, peräpuikkoina sekä nestemäisenä oraalisuspensiona.

7.2.2023

Kuinka nopeasti B12-vitamiini vaikuttaa?

B12-vitamiini eli kobalamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan. Sillä on monia tehtäviä elimistössä ja se tukee muun muassa hermoston ja aivojen hyvinvointia, ja sitä tarvitaan veren punasolujen muodostuksessa.B12-vitamiinivalmisteen käytön vaikutus riippuu puutostilan vakavuudesta ja käytetystä valmisteesta.

7.2.2023

Mitä suolaa nenäkannuun voi laittaa? Kysymyksiä ja vastauksia nenäkannun käytöstä

Nenäkannu eli nenähuuhtelukannu on apuväline nenähuuhteluun. Nenäkannun käyttö on hyödyllistä flunssan tai allergioiden vaivatessa, sillä se auttaa poistamaan limaa ja vähentää tukkoisuuden tunnetta. Se voi olla myös hyödyllinen astmaatikoille tai henkilöille jotka kärsivät kroonisesta nuhasta. 

23.1.2023

Mihin sitruunahappoa käytetään?

Sitruunahappo on orgaaninen happo jota esiintyy luonnossa muun muassa sitrushedelmissä. Sitruunahappoa käytetään moniin eri tarkoituksiin ja sillä on useita hyödyllisiä ominaisuuksia. Tässä artikkelissa on muutamia esimerkkejä sitruunahapon käytöstä.

23.1.2023

Kuinka nopeasti melatoniini vaikuttaa?

Melatoniini on käpyrauhasen tuottama luontainen pimeähormoni, joka aiheuttaa väsymyksen tunteen. Melatoniinin vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti, mutta yleisesti ottaen sen on todettu alentavan nukahtamisaikaan tarvittavaa aikaa. 

22.1.2023

Mistä jalkasieni tulee?

Jalkasieni eli jalkasilsa on iholla elävä sieni joka aiheuttaa ihon voimakasta kutinaa. Sieni ilmenee tavallisesti jaloissa, kuten varpaiden välissä ja jalkapohjassa. Jalkasieni leviää tartuntana, ja se onkin herkästi tarttuva.

22.1.2023

Miltä täi näyttää?

Täit ovat pieniä 2-3 mm pituisia, harmaita tai ruskehtavia hyönteisiä, jotka loisivat ihmisen hiuksissa. Niiden tunnistaminen voi olla haastavaa, mutta onneksi on olemassa joitakin merkkejä, joita voit etsiä täiden varalta.

22.1.2023

Arpien hoito

Ihoon tapahtuneen vaurion parantumisen seurauksena syntyy arpi ja joskus se voi häiritä toimintoja tai olla esteettinen ongelma. Arpien hoidolla voidaan edesauttaa arpien paranemista.

7.1.2023

Mikä auttaa aftaan? Kysymyksiä ja vastauksia aftojen hoidosta 

Mistä afta tulee ja mistä aftat johtuvat? Miten aftan saa pois nopeasti? Mikä auttaa aftaan? Proviisori Anniina vastaa kysymyksiin aftojen hoidosta.

15.11.2022

Kuinka kauan joditabletit säilyvät? Kysymyksiä ja vastauksia joditableteista 

Kuinka kauan joditabletit säilyvät? Mikä on nykyinen joditablettisuositus? Milloin joditabletti täytyy ottaa? Porin Asema-apteekin apteekkari Leena Astala vastaa kysymyksiin joditableteista ja niiden käytöstä.

12.10.2022

Kuivasilmäisyys

Kuivat silmät eli kuivasilmäisyys on yksi yleisimmistä silmäsairauksista, josta kärsii tutkimuksesta riippuen 5–50 % väestöstä. Sen syynä on yleensä joko kyynelten riittämätön eritys tai kyynelten liiallinen haihtuminen. 

24.2.2022

Peräpukamat

Peräpukamat ovat peräaukon laskimoita, jotka ovat laajentuneet. Altistavia tekijöitä peräpukamille on esimerkiksi ummetus, pitkään istuminen ja ylipaino. Peräpukamien hoitoon löydät apteekista runsaasti oireita helpottavia tuotteita. 

24.2.2022

Vuorokausirytmi ja melatoniini

Moni arkinen valinta ja tekijä vaikuttaa meille niin yleisiin nukahtamisvaikeuksiin. Lievissä tapauksissa elämäntapamuutoksilla voidaan lopettaa unettomuuden aiheuttavat ongelmat lähes kokonaan. Muutamalla simppelillä muutoksella arjessasi voit nopeuttaa iltaista nukahtamistasi. 

24.2.2022

Mikä on oikea hoito flunssaan?

Flunssan hoito on nykyään helppoa, kun tietää mitä tekee. Asema-apteekin apteekkari Leena Astala kertoo mikä oikeasti tehoaa flunssaan ja mitä kannattaa välttää.

20.1.2022

Mitä jokaisen atoopikon on hyvä tietää ihonhoidosta

Hyväkuntoisen ihon perushoito on helpompaa kuin tulehtuneen tai ärtyneen ihon parantaminen. Siksi atoopikon kannattaa hoitaa ihoa säännöllisesti, vaikka se ei oireilisi.

20.1.2022

Näin hyödynnät ravintolisiä

Vitamiiniviidakkoon on helppo eksyä. Tuotteita löytyy joka lähtöön ja suosituksia tulee sekä vasemmalta että oikealta.

20.1.2022