Mihin parasetamoli auttaa? Kysymyksiä ja vastauksia parasetamolista

Parasetamoli on yleisesti käytetty kipulääke. Tässä artikkelissa vastaamme yleisimpiin parasetamolia koskeviin kysymyksiin.

Mihin parasetamoli auttaa?

Parasetamoli on ohjeen mukaisesti käytettynä turvallinen kipulääke. Se auttaa laskemaan kuumetta ja lievittämään flunssan oireita. Parasetamolia voidaan käyttää myös lievittämään särkyä ja kipua.

Kuinka paljon parasetamolia voi ottaa?

Aikuisilla parasetamolin normaali kerta-annos on 500-1000 mg kolme kertaa vuorokaudessa. 3000 mg vuorokausiannosta ei tule ylittää. Tarkista aina pakkausselosteesta valmistekohtainen annostus.

Miten parasetamoli vaikuttaa?

Vaikka parasetamolia on käytetty särkylääkkeenä jo pitkään, sen vaikutusmekanismia ei tunneta tarkkaan. Sen katsotaan estävän prostaglandiineja tuottavan syklo-oksigenaasin toimintaa elimistössä.

Kuinka kauan parasetamoli vaikuttaa?

Parasetamoli vaikuttaa yleensä noin 8 tuntia, vaikutuksen ollen huipussaan 2-3 tuntia sen ottamisesta. 

Kuinka nopeasti parasetamoli vaikuttaa?

Parasetamoli alkaa vaikuttaa nopeasti, yleensä noin 15-30 minuutin kuluttua sen ottamisesta. Ennen lääkkeen ottamista nautittu ateria voi hidastaa lääkkeen imeytymistä ja vaikutuksen alkamista.

Kuinka usein parasetamolia voi ottaa?

Annosväli riippuu valmisteen vahvuudesta. Esimerkiksi aikuinen voi ottaa 500 - 1000mg parasetamolivalmistetta 3 kertaa päivässä, siten että 3000 mg vuorokausiannos ei ylity. Tarkista aina pakkausselosteesta valmistekohtainen annostus. Älä käytä eri parasetamolivalmisteita samanaikaisesti jotta vuorokausiannostus ei ylity.

 

- Leena Astala, Apteekkari