Miltä täi näyttää?

Täi on 2-3 mm pituinen hyönteinen joka loisii ihmisen hiuksissa.

 

​​Täit ovat pieniä 2-3 mm pituisia, harmaita tai ruskehtavia hyönteisiä, jotka loisivat ihmisen hiuksissa. Ne ovat hyvin pieniä ja usein vaikeasti nähtävissä. Täit aiheuttavat kutinaa ja täit leviävät usein kouluissa ja päiväkodeissa. Täiden tunnistaminen voi olla haastavaa, mutta onneksi on olemassa joitakin merkkejä, joita voit etsiä täiden varalta.

Niitä voi olla vaikea havaita hiuksista, mutta täikammalla täiden tunnistaminen on helppoa. Täikampa on tiheäpiikkinen kampa, jolla täit irtoavat hiuksista. Hiuksia kammataan juuresta latvaan valkoisen paperin päällä, jolta täit erottuvat helposti.

 

Toinen tapa tunnistaa täit on niiden munista eli saivareista. Saivareet ovat vaaleita ja noin millimetrin pituisia. Yleensä päätäit munivat korvien taakse tai takaraivon hiuksiin, mutta niitä voi olla myös kulmakarvoissa tai ripsissä. Saivareet jäävät hiukseen kiinni täin kuoriutumisenkin jälkeen. Saivareet muistuttavat hilsettä, mutta hilseestä poiketen ne pysyvät hiuksissa melko tiukasti kiinni. 

 

Saivare on tiukasti kiinni hiuksessa.

Täin muna eli saivare on tiukasti kiinni hiuksessa.

 

Täitartunnan toteaminen itse riittää hoidon aloittamiseen. Itsehoito onnistuu apteekista saatavalla täikammalla ja täishampoolla

- Leena Astala, Apteekkari