NÄIN HYÖDYNNÄT RAVINTOLISIÄ

Vitamiiniviidakkoon on helppo eksyä. Tuotteita löytyy joka lähtöön ja suosituksia tulee sekä vasemmalta että oikealta. Tässä artikkelissa ravitsemusasiantuntija, proviisori Emilii Dove selventää mitä vitamiineja ja ravintolisiä kenenkin on järkevä käyttää.

Yksi on ylitse muiden, sillä D-vitamiini on se ainoa vitamiini, jota suositellaan ravintolisänä ihan jokaiselle suomalaiselle. Annostus vaihtelee hieman iän mukaan, mutta kaikkien meidän pitäisi ottaa D-vitamiinilisää vauvasta vaariin.

- Apteekissa osataan neuvoa jokaiselle oikea annostus ja antaa suositus sopivasta tuotteesta. Jos käytät useampaa ravintolisää, tarkista, mikä on niissä yhteenlaskettu D-vitamiinimäärä, jotta et ota yliannostusta, Emilii huomauttaa.

Aikuinen voi turvallisesti ottaa D-vitamiinia 100 µg päivässä. On kuitenkin hyvä muistaa, että D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja siten se kertyy elimistöön. Ihan rajattomasti sitä ei siis kannata ottaa.

Ostoslistalle omega-3

Tärkeysjärjestyksessä seuraavana voisi hyvin olla omega-3-rasvahapot. Jos syöt rasvaista kalaa vähintään kahdesti viikossa, pähkinät kuuluvat päivittäiseen ruokavalioosi ja käytät rypsiöljyä, saat luultavasti riittävästi terveellisiä rasvahappoja. Moni ei kuitenkaan pelkällä syömisellä yllä tavoitteeseen.

- Omega-3-rasvahappojen käytöstä on niin paljon positiivista tutkimustietoa, että jokaisen pitäisi huolehtia niiden riittävästä saannista. Tarve korostuu erityisesti lapsuusiän kehitysvaiheessa sekä taas keski-iän jälkeen ja ikääntymisen kynnyksellä, Emilii kertoo.

Omega-3-valmisteissa on usein mukana myös D-vitamiinia, joten purkkien kylkiä kannattaa lukea. Sinulle sopivan valmisteen löydät helposti yhdessä farmaseutin kanssa.

 

Moni ottaa monivitamiinia

Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää paljon kasviksia, on riittävä lähde vitamiinien ja hivenaineiden saannille. Miksi siis niin moni kuitenkin käyttää monivitamiinia?

- Onhan se ikään kuin vakuutus. Kaiken varalta. Lisäksi moni suomalainen ei syö puolta kiloa kasviksia päivässä, mikä on se virallinen suositus. Ravintolisä ei kuitenkaan voi korvata terveellistä ruokavaliota, Emilii harmittelee.

Tietenkin kannattaa panna ruokavalio kuntoon, mutta monivitamiini siihen päälle on hyvä lisä, jos ei ole ihan varma syömisistään. Monivitamiinilla varmistat, että saat kaiken tarvittavan.

Valmisteessa olisi hyvä olla myös jodia, sillä suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten jodin saanti on puutteellista.

Tarkista, että monivitamiinin sisältämät määrät eivät ylitä päivittäin suositeltuja annoksia. Vältä suuria annoksia pitkäaikaisessa käytössä. Elimistö ei hyödy yliannostelusta, vaan pikemmin siitä saattaa olla haittaa. Esimerkiksi joidenkin vitamiinien imeytyminen saattaa heikentyä, jos muita vitamiineja on liikaa saatavilla. Tasapaino on tärkeää.

Joskus vitamiinikuuri on paikallaan. Suosittuja ovat mm. veteen liukenevat poretabletit, joissa on suuret annokset vesiliukoisia vitamiineja, kuten C-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja. Kun esimerkiksi flunssa jyllää tai on alkamaisillaan, voi hyvin ottaa parin viikon mittaisen kuurin isommalla annoksella.

 

Kenelle rautaa?

Erityisesti naisten ja kasvisruokavaliota noudattavien kannattaa kiinnittää huomio riittävään raudansaantiin. Rautalisää ei kuitenkaan saisi napsia omin päin, sillä vaarana on yliannostus.

- Jos monivitamiinivalmisteessa on esim. 14 mg rautaa, tällainen määrä on ihan ok päivittäisessä käytössä. Sen sijaan raudanpuutteeseen tarkoitettuja valmisteita, joissa rautaa on 100-200 mg ei saisi ottaa omin päin ilman lääkärin suositusta, Emilii huomauttaa.

Neuvo toimii myös toisinpäin: raudanpuutetta ei voi korjata pienillä annoksilla vaan siihen tarvitaan tarkoitukseen sopiva valmiste. Esimerkiksi nestemäisten rautavalmisteiden päivittäinen käyttö on sopivaa, mutta vastaavasti raudanpuutteen korjaamiseen niistä ei ole apua. Raudanpuutteen korjaaminen on vaikeaa ja aikaa vievää, eikä sitä tulisi tehdä omin päin ilman lääkäriä.

Milloin magnesiumia?

Jos napostelet pähkinöitä ja syöt vihreitä kasviksia, kuten pinaattia, saat luultavasti tarpeeksi magnesiumia. Myös tumma suklaa on hyvä lähde, jo 1-2 palaa kattaa neljänneksen päivittäisestä tarpeesta.

Suonenvedot ja lihaskrampit voivat silti vaivata. Tämä on yleinen vaiva mm. Ikäihmisille ja paljon urheileville. Magnesiumin puute voi johtua myös joidenkin lääkkeiden käytöstä. Silloin kannattaa kokeilla magnesiumlisää.

- Tuotteen valinnassa kannattaa olla tarkkana ja lukea purkkien kylkiä. Esimerkiksi magnesiumoksidista ei välttämättä saa apua, koska se ei imeydy kovin hyvin. Magnesiumsitraatin sen sijaan on todettu imeytyvän parhaiten, joten suosittelen aina sitä, vinkkaa Emilii.

Vatsavaivoihin probioottia

Toiminnallisista vatsavaivoista, kuten ärtyvästä suolesta kärsivän kannattaa kokeilla probioottia. Yhdessä hyvin suunnitellun ruokavalion kanssa se voi rauhoittaa oireita.

- Suoliston mikrobikantaa ei pysty kokonaan muuttamaan, mutta sitä voi väliaikaisesti muokata. Tämä tarkoittaa sitä, että probioottia pitää käyttää säännöllisesti, jos siitä haluaa pitkäaikaisen hyödyn. Kun probiootin käytön lopettaa, suoliston mikrobiota palautuu entiselleen, Emilii selventää.

 

Pääset selaamaan kaikkia vitamiinejä, maitohappobakteereita ja ravintolisiä täältä

Jos jokin mietityttää tuotteiden sopivuudessa tai käytössä ota meihin yhteyttä puh. 02 630 2600