Retkeiletkö koiran kanssa? Nämä asiat kannattaa huomioida

Syksy lähestyy ja täällä näppäimistön ääressä ollaan ainakin ihan innoissaan syksyisessä metsässä liikkumisesta! Meillä metsässä viihtyvät minun lisäkseni myös koirat, jotka varsinkin kiinnipitoajan ulkopuolella nauttivat metsässä vapaana temmeltämisestä. Metsässä koirien kanssa liikkuessa on kuitenkin hyvä huomioida muutamia asioita, jotka takaavat retken turvallisuuden myös nelijalkaisille ystäville.

 

Mikä on kiinnipitoaika ja milloin se on?

Ensinnäkin on tärkeää muistaa, että metsästyslain mukaan koirat eivät saa olla tiettynä aikana vapaana metsässä. Järjestyslain mukaan koirat tulee pitää taajama-alueilla aina kytkettyinä, mutta myös taajama-alueen ulkopuolella koirien vapaana pitoa rajoittaa metsästyslaki. Metsästyslaki edellyttää pitämään koirat kiinni koko maassa 1. maaliskuuta alkaen aina elokuun 19. päivään saakka. Koiraa ei saa myöskään pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.

Kiinnipitoaikana metsässä liikkuessamme, pidänkin koiria usein pitkässä 20 metrin jälkiliinassa. Näin koiralle voi tarjota paljon enemmän vapautta liikkua metsässä, mutta se on samalla myös kytkettynä, eikä näin pääse häiritsemään esimerkiksi lintujen pesintöjä. Liinaa kannattaa käyttää myös silloin, kun vasta harjoitellaan vapaana liikkumista.

 

 

Mihin metsäretkellä kannattaa varautua?

Metsäympäristö tarjoaa koiralle paljon virikkeitä, mutta siellä on hyvä varautua myös kohtaamisiin toisten eläinten sekä joidenkin koiraa mahdollisesti ärsyttävien hyönteisten kanssa. Villieläimiin emme ole koskaan karvaisten ystävieni kanssa törmänneet, mutta esimerkiksi käärme voi luikerrella vahingossa koiran jalkoihin. Ötököistä taas esimerkiksi punkit ja mäkäräiset voivat koitua koiralle isoksikin haitaksi.

 

Punkit ovat myös omistajan kannalta ikäviä, sillä ne voivat siirtyä koiran mukana vahingossa myös sisälle ja tartuttaa näin omistajan. Koirien punkkitartuntoja voi onneksi estää monilla tavoilla kuten punkkipannalla tai paikallisvaleluliuoksilla. Jos koirasta löytyy punkki, tulisi se poistaa mahdollisimman nopeasti, jotta vältyttäisiin mahdollisilta punkkien välittämiltä taudeilta. Punkin irrottamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi punkkipihtejä tai punkkirautaa. Monet punkkeihin toimivat estolääkkeet ja liuokset karkottavat myös muita hyönteisiä, kuten kirppuja ja tiettyjä hyttysiä. Kannattaa siis tutkia punkkituotteita tarkkaan, jotta löytää juuri omia tarpeitaan vastaavan tuotteen.

 

 

Käärmeenpurema taas on harvoin koiralle tappava, mutta sitä tulee seurailla tarkoin. Manner-Suomessa on kaksi käärmelajia, rantakäärme sekä kyy. Jos kyseessä on kyykäärmeen purema, voi se väärään kohtaan osuessaan olla jopa hengenvaarallinen. Kyyn puremaan koiralle ei tule antaa kyytablettia muuta kuin silloin, jos koiralla alkaa esiintyä hengitysvaikeuksia. Kyyn pureman jälkeen koira tulisi pitää mahdollisimman liikkumattomana ja viedä se nopeasti päivystykseen. Jos kyseessä on rantakäärmeen purema, eikä koira reagoi puremaan vahvasti, voi puremakohdan putsata ja seurailla sitä mahdollisen tulehduksen varalta.

Ampiaisenpistoksen kohdalla taas kyypakkausta voi käyttää ensiapuna, jos pistokohta on lähellä hengitysteitä. Jos reaktio pistokseen on voimakas, tulee koira viedä eläinlääkäriin.

Mitä pakata mukaan metsään?

Meidän metsäreppuun pakataan aina sekä ihmiselle että koiralle mukaan vettä, sillä metsässä pitkään tarpominen on usein raskasta. Puhdasta vettä tarjoamalla saadaan minimoitua myös koiran juominen kuralätäköistä ja ojista. Pidemmille retkille pakkaamme mukaan myös tietysti eväitä, sekä perus ensiaputarvikkeet sen varalta, että syvällä metsässä sattuu jokin haaveri. Ensiaputarvikkeisiin kuuluu sideharsoa, kyypakkaus sekä antiseptinen desinfiointiaine. Jos koira saa esimerkiksi terävästä kivestä tai oksista verta vuotavan haavan, on haava hyvä ensin puhdistaa vedellä ja sen jälkeen desinfioida sekä suojata esimerkiksi sideharsolla. Jalan nyrjähdystilanteissa kannattaa soittaa esimerkiksi eläinlääkärille, joka osaa neuvoa miten jalkaa kannattaa esimerkiksi lastan ja sideharson avulla tukea. Jos koiraa joutuu jostain syystä elvyttämään, niin se asetetaan ihmisen tavoin kylkiasentoon ja sen hengitystiet avataan. Sen jälkeen koiran kieli vedetään varovasti ulos ja varmistetaan, ettei suussa ole mitään. Koiran pulssin voi tunnustella nivustaipeen reisivaltimosta ja koiraa voi elvyttää ihmisen tavoin puhaltamalla ja painelemalla.

Kaiken kaikkiaan metsäretkeily on usein rentouttavaa ja mukavaa yhteistä puuhaa sekä omistajalle että lemmikille. Metsästä voi tällä hetkellä löytää myös kaiken näköistä kummallekin sopivaa syötävää, kuten mustikoita ja villivadelmia, joten suosittelemme tosiaankin metsään lähtemistä!

 

- Rosa, sisällöntuottaja