Kuinka kauan joditabletit säilyvät? Kysymyksiä ja vastauksia joditableteista

11.10.2022 Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) uudisti ohjeen lääkejodin käytöstä. Monet mediat tarttuivat tähän uutiseen ja tämän seurauksena joditabletit myytiin loppuun monista apteekeista. Tässä artikkelissa Porin Asema-apteekin apteekkari Leena Astala vastaa kysymyksiin joditableteista ja niiden käytöstä.Koska joditabletteja tulee lisää apteekkeihin?

Uutisointi STM:n uudistetuista lääkejodiin liittyvistä suosituksista johti joditablettien nopeaan loppumiseen apteekeissa ja aiheutti ongelmia joditablettien saatavuudessa. Tällä hetkellä tukkuliike on ilmoittanut, että joditabletteja tulee lisää viikolla 43, eli 24.10. alkavalla viikolla.


Mikä on nykyinen joditablettisuositus?

Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) suosituksiin. Säteilyaltistus on haitallisinta kasvuiässä oleville henkilöille ja tämän vuoksi yli 40-vuotiaille ei enää suositella joditabletteja pois lukien raskaana olevat. Ohjeen mukaan 3-40 vuotiaat henkilöt hankkivat apteekista kotiinsa varastoon joditabletteja.


Milloin joditabletti täytyy ottaa?

Joditablettia ei tule ottaa omatoimisesti, vaan vain viranomaisten niin käskiessä. Huomioi että joditabletti on otettava mahdollisimman pian viranomaisen suosituksesta. Jos joditabletin otto viivästyy 3-4 tuntia, sen suojavaikutus on vain noin 50%. Kun joditabletti otetaan ajoissa, sen suojavaikutus on 90-99%. Kerta-annoksen vaikutus kestää noin 1-2 vuorokautta.


Miten joditabletit auttavat säteilyonnettomuuden sattuessa?

Joditabletit vähentävät säteilyaltistusta. Ydinräjähdyksen tai ydinonnettomuuden sattuessa ilmakehään leviää radioaktiivisia isotooppeja sisältäviä pienhiukkasia, joka johtaa radioaktiiviseen saastumiseen. Pienhiukkaset kulkeutuvat tuulen mukana onnettomuuspaikalta ja laskeutuvat sateen tai painovoiman vaikutuksesta maahan. Radioaktiivinen laskeuma sisältää radioaktiivista jodia joka kulkeutuu hengitysilman mukana keuhkoihin ja varastoituu kilpirauhaseen. Tällöin kilpirauhanen saa suuren säteilyannoksen. Nauttimalla joditabletin ennen laskeumaa kilpirauhasen jodivarastot täyttyvät jolloin radioaktiivinen jodi ei varastoidu kilpirauhaseen vaan poistuu elimistöstä normaalisti.


Kuinka paljon joditabletteja tulee olla kotona?

Sosiaali ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan yksi kerta-annos on yleensä riittävä, mutta pitkittyneissä tilanteissa voidaan harkita uusinta-annosta. Yhdessä Jodix -pakkauksessa on 10 tablettia, eli 10 aikuisen kerta-annosta. Kerta-annoksen vaikutus on 1-2 vuorokautta.


Mitkä ovat joditablettien annostukset eri ikäryhmille?

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan joditablettien annostusohjeet ovat seuraavat:

  • 130 mg kaliumjodidia (100 mg jodia) 12-40-vuotiaille sekä raskaana oleville
  • 65 mg kaliumjodidia (50 mg jodia) 3-12-vuotiaille lapsille
  • 32,5 mg kaliumjodidia (25 mg jodia) 1 kk - alle 3 vuoden ikäisille lapsille
  • 16,25 mg kaliumjodidia (12,5 mg jodia) alle 1 kk:n ikäisille vauvoille

Lue tuotteen pakkausseloste ennen käyttöä, jotta voit varmistaa kyseisen valmisteen annostuksen. Huomioi, että Suomessa ei tällä hetkellä ole myynnissä alle 3-vuotiaille lapsille soveltuvaa kaliumjodidin vahvuutta. Terveydenhuollon viranomaiset vastaavat alle 3-vuotiaiden lasten joditablettien hankinnasta ja jakamisesta.


Kuinka kauan joditabletit säilyvät?

Joditablettien viimeinen käyttöpäivä riippuu valmistuspäivämäärästä, mutta tavallisesti joditabletit säilyvät 3-4 vuotta. Lokakuussa 2022 ostetut joditabletit säilyvät siis 2026 alkuvuoteen saakka.


Mistä Jodixia saa ostettua?

Jodix on luokiteltu lääkkeeksi, eli sitä voi ostaa vain apteekeista. Voit tilata Jodixia vaikka Asema-apteekin verkkokaupasta täältä:

Lähteet

Sosiaali- ja terveysministeriön ohje lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa ja siihen varautumisesta

JODIX tabletti 130 mg pakkausseloste

Tiedote: Sosiaali- ja terveysministeriö uudisti ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa


Jos jokin mietityttää tuotteiden sopivuudessa tai käytössä ota meihin yhteyttä puh. 02 630 2600