Mikä auttaa aftaan? Kysymyksiä ja vastauksia aftojen hoidosta

Afta on suun limakalvon rakkulamainen haavauma. Useimmiten afta on muodoltaan pyöreä tai soikea, ja sitä peittää vaalea kate. Valkoista rakkulaa ympäröi yleensä punainen reunus. Afta on usein kipeä ja arka, ja erityisesti ruuan tai juoman joutuminen kosketukseen aftan kanssa aiheuttaa kipua ja kirvelyä. Afta voi tulla suussa mihin kohtaan vain: poskeen, huulten ympärille, kielelle, ikeniin tai nieluun. Aftoja voi olla suussa samanaikaisesti useampia, ja ne voivat sijaita eri puolilla suuta. Lisäksi aftan koko voi vaihdella pienestä nuppineulanpään kokoisesta rakkulasta jopa yli kahden senttimetrin kokoiseen isoon rakkulaan. Yleensä aftarakkulat ovat kuitenkin varsin pieniä, läpimitaltaan alle yhden senttimetrin kokoisia.


Mistä afta tulee ja mistä aftat johtuvat?

Aftan ilmestymisen tarkkaa syytä ei tunneta, mutta perinnöllisen taipumuksen arvellaan lisäävän riskiä saada aftoja. Onkin yleistä, että perheessä on aftoja sekä lapsilla että vanhemmilla. Tavallisimmin aftoja ilmestyy ensimmäisen kerran jo lapsuudessa, mutta iän myötä niiden esiintymistiheys harvenee. Aikuisena aftat ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Aftat eivät tartu ihmisestä toiseen. On arveltu, että aftan syynä on elimistön autoimmuunireaktio, jossa immuunipuolustus ylireagoi, ja elimistön omat solut hyökkäävät suun limakalvon soluja vastaan.


Miten aftan saa pois nopeasti?

Aftojen hoitoon ei ole olemassa varsinaista täsmälääkettä, vaan aftan hoito perustuu oireiden helpottamiseen eli kivun vähentämiseen ja tulehduksen välttämiseen. Aftaa ei siis saa pois nopeasti, mutta aftan paranemista voi auttaa ja oireita helpottaa.

 

Mikä auttaa aftaan?

Tulehdusta voidaan ehkäistä käyttämällä klooriheksidiiniä sisältävää suuvettä tai suugeeliä sekä muilla desinfioivilla suutuotteilla. Lisäksi aftan aiheuttamaa kipua, kirvelyä ja epämiellyttävää oloa voidaan helpottaa lääkkeettömillä valmisteilla. Aftaan auttaa aftojen hoitoon tarkoitetut suuvedet, sprayt, geelit ja muut paikallisesti käytettävät valmisteet, jotka muodostavat aftan pinnalle suojaavan kalvon, jolloin haavauma saa parantua rauhassa kalvon alla. Tarvittaessa isojen aftojen aiheuttamaan kipuun voidaan käyttää myös tavallisimpia kipulääkkeitä.

Hyvästä suuhygieniasta huolehtimalla voidaan myös vaikuttaa aftan paranemiseen ja oireiden lievittymiseen. Pienemmät aftat paranevat tyypillisesti 1-2 viikon kuluessa. Suurempien aftojen paraneminen voi viedä useamman viikon. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos haavauma ei parane itsestään kolmessa viikossa. Lääkäri voi selvittää, onko haavauman taustalla jotakin muuta kuin tavallinen afta.

Hammastahnoissa käytettävän vaahtoaineella, natriumlauryylisulfaatilla saattaa olla aftojen esiintyvyyteen vaikutusta. Joillakin henkilöillä tällaisten hammastahnojen välttäminen nopeuttaa aftan paranemista ja vähentää aftojen uusiutumista. Usein myös tietyt ruoka-aineet, kuten tomaatti tai kiivi, aiheuttavat runsasta kirvelyä ja kipua aftarakkulassa, joten tällaisten ruokien välttäminen voi olla tarpeen.

- Anniina, proviisori

 

Jos jokin mietityttää tuotteiden sopivuudessa tai käytössä ota meihin yhteyttä puh. 02 630 2600