Kuinka saada tukkoinen nenä auki kotikonstein?

Tukkoinen nenä on ikävä vaiva joka voi johtua esimerkiksi flunssasta tai allergiasta. Nenän limakalvojen kuivuminen kuivassa huoneilmassa tai pakkasella voi myös aiheuttaa tukkoisuuden tunnetta. Nenän tukkoisuus ei ole vaarallista, mutta se voi tehdä hengittämisestä vaikeaa ja olla epämukavan tuntuista. Tässä lyhyessä artikkelissa esittelemme muutamia tapoja  kuinka saada tukkoinen nenä auki kotikonstein.

 

Höyryhengitys helpottaa oireita

Jos kotoa ei löydy nenäsuihketta, nenän aukaisemiseen voi kokeilla höyryhengitystä. Höyryhengitys ei nopeuta flunssan paranemista, mutta se voi helpottaa oireita avaamalla hengitysteitä ja tukkoista nenää. Yksinkertaisimmillaan tämä voi tarkoittaa lämmintä suihkua tai saunomista. Kuumaa vettä voi laittaa myös termospulloon josta sitä voi varovasti hengitellä sisään. Tätä voi tehostaa peittämällä pään ja pullon pyyhkeellä. Kiehuvan veden hengittämistä ei suositella sillä kiehuvan veden käsittelyyn liittyy palovammariski. Höyryhengitykseen on saatavilla inhalaattoreita jotka ovat tehokkaita ja  turvallisia käyttää.

 

Nenäkannu huuhtelee nenän limakalvot

Tukkoisen olon helpottaminen onnistuu myös nenäkannua eli nenähuuhtelukannua käyttäen. Apteekista saatava nenäkannu täytetään suolavedellä ja siitä kaadetaan vettä sieraimeen siten, että vesi valuu toisesta sieraimesta ulos. Nenäkannu puhdistaa ja poistaa limaa ja muita ärsykkeitä limakalvolta. 

 

Avaavat nenäsuihkeet vähentävät limakalvojen turvotusta

Lääkkeettömät hoidot eivät välttämättä vähennä tehokkaasti nenän ja nielun alueen turvotusta, jolloin tukkoinen olo voi jatkua ja nenä mennä herkästi tukkoon uudestaan. Tällöin voi kokeilla apteekista saatavia itsehoitolääkkeitä, kuten avaavia nenäsuihkeita. Nenäsuihkeiden teho perustuu niiden sisältäviin lääkeaineisiin, kuten ksylometatsoliiniin, joka vähentävät nenän ja nielun limakalvojen turvotusta. Tällöin myös hengittäminen ja tukkoisuuden tunne helpottuu. Avaavia nenäsuihkeita tulee käyttää vain lyhytaikaisesti. Allergiasta johtuvaan johtuvaan tukkoiseen nenään auttaa allergialääkkeet.


- Leena Astala, apteekkari