Hiivatulehduslääke

Emättimen hiivatulehduksen aiheuttaa lähes aina emättimen Candida albicans -hiivasienen liikakasvu. Hiivatulehdukselle voi altistaa esimerkiksi raskaus, antibioottien tai ehkäisypillereiden käyttö, diabetes ja immuunivajaustilat. Myös tiukat vaatteet ja hengittämättömät siteet voivat lisätä riskiä. Emättimen hiivatulehduksen yleisimpiä oireita ovat kutina, kirvely ja kokkareinen, tuoksuton, valkovuoto. Hiivatulehdus voi tarttua mieheen, mutta se on miehillä paljon harvinaisempi kuin naisilla. Miehillä hiivatulehduksen oireita ovat kutina, esinahan alla oleva erite sekä esinahan ja terskan punoitus. Altistava tekijä miehillä voi olla mm. ahdas esinahka. Jos hiivatulehduksen on sairastanut aikaisemmin, voi sen hoitaa hiivatulehduslääkkeillä. Lue alhaalta lisää hiivatulehduksen hoidosta ja hiivatulehduslääkkeistä.

 

Hiivatulehduksen hoito

Jos hiivatulehduksen oireet ilmaantuvat ensimmäistä kertaa, olisi hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Myös nuorten ja iäkkäiden olisi hyvä käydä lääkärillä oireiden syyn varmistamiseksi. Etenkin iäkkäillä naisilla kutinan syy on usein muu kuin hiivatulehdus.

Jos hiivatulehduksen on sairastanut aikaisemminkin, voi sen hoitaa ilman reseptiä saatavilla lääkevalmisteilla. Hoitoon voidaan käyttää joko flukonatsolia sisältävä suun kautta otettava kapseli kertahoitona (esimerkiksi Fluconazol Orion 150 mg tai Diflucan 150 mg) tai klotrimatsolia sisältäviä paikallisesti käytettäviä puikkoja (Canesten 200 mg emätinpuikko) tai voidetta (Canesten 20 mg/g emätinemulsiovoide). Flukonatsolilla on yhteisvaikutuksia joidenkin lääkeaineiden kanssa, joten kannattaa keskustella apteekkihenkilökunnan kanssa ennen flukonatsolikapselien käyttöä.

Jos nainen on hiivatulehduskierteessä, joskus hoidetaan silti varmuuden vuoksi myös kumppani, vaikkei hänellä olisi oireita. Lääkäriin tulisi hakeutua, jos oireet eivät hoidosta huolimatta lievity 3 vuorokaudessa tai oireet eivät parane viikossa. Myös, jos oireet pahenevat hoidon aikana, tulisi hakeutua lääkäriin. Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Vältä kuitenkin liian tiheitä pesuja, saippuan käyttämistä. Intiimialueen kutina, epänormaali valkovuoto ja epämukavat tuntemukset voivat johtua myös bakteerivaginoosista, jolloin emättimen pH-arvo nousee. pH-arvon muutoksesta kertova testi (Canestest) yhdessä oirekaavion kanssa auttaa päättelemään, johtuvatko oireet hiivatulehduksesta vai bakteerivaginoosista.

 

- Emmi, farmaseutti