UNIRYTMI JA MELATONIINI

Moni arkinen valinta ja tekijä vaikuttaa meille niin yleisiin nukahtamisvaikeuksiin. Lievissä tapauksissa elämäntapamuutoksilla voidaan lopettaa unettomuuden aiheuttavat ongelmat lähes kokonaan. Muutamalla simppelillä muutoksella arjessasi voit nopeuttaa iltaista nukahtamistasi. Joillakin henkilöillä esimerkiksi piristävää kofeiinia sisältävät tuotteet, kuten päivän viimeisen kahvikupin nauttiminen, tulisi ajoittaa jo aamupäivään. 

'

"Muutamalla simppelillä muutoksella arjessasi voit nopeuttaa iltaista nukahtamistasi. Joillakin henkilöillä esimerkiksi piristävää kofeiinia sisältävät tuotteet, kuten päivän viimeisen kahvikupin nauttiminen, tulisi ajoittaa jo aamupäivään. "

Hyvien yöunien toivossa olevien kannattaa myös miettiä, mitä arjessaan tekee iltaisin. Myöhäiseen iltaan ajoittuvat kuormittavat askareet, kuten raskastempoinen urheilu tai kotityöt, voivat pitää kehoa hereillä pitkään. Esimerkiksi myös töiden teko ennen nukkumaanmenoa voi siirtää elimistön suoritustilaan, jolloin työasiat voivat pyöriä mielessä, eikä uni tule helposti. Vaikka liikunnalla ja aktiivisella elämäntavalla on yleisesti positiivinen vaikutus unen saantiin, myös raskasta liikuntaa tulisi välttää enne nukkumaanmenoa. Ennen nukkumaanmenoa olisi hyvä sammuttaa kaikki elektroniset laitteet jo hyvissä ajoin ennen sänkyyn menoa ja korvata mediat esimerkiksi rauhallisella kirjan lukemisella tai kuuntelemisella. Jokaisella meillä on omat keinot rauhoittua. 

Jokaisen olisi tärkeää löytää itselleen sopiva arkirytmi. Säännölliset heräämiset ja nukkumaanmenoajat arjessa helpottavat niin aamuisia heräämisiä, kuin iltaista nukahtamista. Jos olet pitkään mennyt esimerkiksi nukkumaan vasta pitkällä puolenyön jälkeen, voi yhtäkkiä nukahtaminen jo iltayhdeksältä aikaisen aamun askareita varten olla todella haastavaa. Luontainen rytmi voi vaihdella henkilöstä riippuen, mutta siirtyminen iltavirkusta aamuvirkuksi ei ole nopeaa ja helppoa. Sama koskee esimerkiksi aikaerorasitusta, jossa elimistö viedään ulkoisten tekijöiden kautta pakotettuna eri rytmiin kuin mihin se on tottunut.  

Unirytmin siirtämisen tueksi esimerkiksi pitkien lentomatkojen jälkeen aikaerorasitukseen apua voi löytyä esimerkiksi melatoniinivalmisteista. Melatoniini on ihmisen elimistön luonnostaan tuottama hormoni, joka säätelee meidän vuorokausirytmiämme. Sitä erittyy iltaisin ja pimeän aikaan ja se kertoo elimistölle, että on aika rauhoittua lepäämään. Isojen aikaerojen tapauksissa normaali melatoniinintuotanto on kuitenkin ajoittunut kohdemaassa keskelle kirkkainta päivää, jolloin sen tuotanto ei pysy normaalilla tasolla. Vastaavasti illalla, kun pitäisi saada unta ja tottua uuteen rytmiin, on elimistösi vielä Suomen iltapäivässä.

Melatoniinivalmisteilla pystytään kuitenkin auttamaan kehoa sopeutumaan uuteen rytmiin ja nostamaan elimistön melatoniinitasoja oikeaan aikaan. Valmisteiden käytössä on kuitenkin hyvä huomata, että ne tulisi ottaa jo 2 tuntia – 30 minuuttia ennen suunniteltua nukkumaanmenoaikaa. Toimintaa voi tehostaa myös ottamalla valmisteen samaan aikaan muutaman päivän ajan. Tällöin yhdistettynä säännölliseen nukkumaanmenoon se tukee kehon uni-valverytmin siirtämistä uuteen toivottuun aikaan kaikista tehokkaimmin.