Kuinka nopeasti B12-vitamiini vaikuttaa?

B12-vitamiini eli kobalamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan. Sillä on monia tehtäviä elimistössä ja se tukee muun muassa hermoston ja aivojen hyvinvointia, ja sitä tarvitaan veren punasolujen muodostuksessa.

B12-vitamiinin puutos aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten anemiaa ja hermoston oireita. Anemia ilmenee esimerkiksi väsymyksenä, kalpeutena tai päänsärkynä. Hermoston oireet voivat ilmetä lihasheikkoutena, muistin heikkenemisenä tai raajojen puutumisena tai pistelynä. Harvinaisina oireina voi ilmetä kielitulehdusta, ihon keltaisuutta tai laihtumista.

B12-vitamiinivalmisteen käytön vaikutus riippuu puutostilan vakavuudesta ja käytetystä valmisteesta. Oireiden voi odottaa lievittyvän vähitellen B12-vitamiinivalmisteen käytön aloittamisesta. Puutosoireet voivat helpottua viikkojen tai viimeistään kuukausien kuluttua. Huomaathan, että oireiden taustalla voi olla myös jokin muu sairaus. Jos oireissa ei tapahdu muutosta vitamiinivalmisteen käytön aloittamisen jälkeen, tai jos oireet ovat vakavia, kannattaa hakeutua lääkäriin. 

B12-vitamiinia saa luonnostaan eläinperäisistä tuotteista, kuten lihasta, kalasta tai maitotuotteista. Yksi kananmuna päivässä riittää takaamaan B12-vitamiinin saantisuosituksen (2,0 µg) terveellä aikuisella. B12-vitamiinin puutos voi johtua kuitenkin esimerkiksi imeytymishäiriöstä. Ikääntyneet kuuluvat puutoksen riskiryhmään, sillä ikääntyessä B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee. Myös vegaanit kuuluvat riskiryhmään, sillä B12-vitamiinia ei löydy luonnostaan kasviperäisistä tuotteista.

Jos olet epävarma B12-vitamiinin puutoksesta, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi tarkistaa B12-vitamiinin tason verikokeella. Puutosta hoidetaan ensisijaisesti vitamiinitableteilla, mutta vakavassa puutostilassa hoito voidaan aloittaa antamalla  B12-vitamiinia pistoksin.

- Leena Astala, apteekkari