MITÄ JOKAISEN ATOOPIKON ON HYVÄ TIETÄÄ IHONHOIDOSTA

Hyväkuntoisen ihon perushoito on helpompaa kuin tulehtuneen tai ärtyneen ihon parantaminen. Siksi atoopikon kannattaa hoitaa ihoa säännöllisesti, vaikka se ei oireilisi. Asema-apteekin apteekkari Leena Astala antaa vinkit atoopikon ihonhoitoon.

Hyväkuntoinen iho ei oireile ja silloin sen hoito helposti unohtuu. Moni havahtuu ihonhoitoon vasta hilseilyn, kutinan tai kirvelyn alkaessa. Kutinan aiheuttaa ihon kuivuus. Raapiminen lisää kutinaa ja voi rikkoa ihon. Rikkoutunut iho taas tulehtuu helposti.

- Ratkaisu on ihon kuivumisen estäminen ja kosteuden lisääminen sopivilla voiteilla tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, Leena sanoo.

-

 

-

-" Ratkaisu on ihon kuivumisen estäminen ja kosteuden lisääminen sopivilla voiteilla tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, Asema-apteekin apteekkari Leena sanoo. "

 

Näin valitset voiteen

Voit valita voiteen oman mieltymyksen ja ihon kunnon mukaan. Hyvä voiteen löydyttyä, sitä ei tarvitse vaihtaa. Toisaalta voit joutua kokeilemaan montaa voidetta, ennen kuin löydät sen sopivan.

Vuodenaikojen mukaan voiteiden vaihdosta sen sijaan voi olla hyötyä. Iho kuivuu helpommin talvella kuin kesällä, joten aina syksyisin kannattaa alkaa käyttää paksumpia voiteita. Keväällä ja kesällä taas kevyempi voide voi riittää monelle.

- Atoopikolle suosittelen hajusteettomia kosteusvoiteita, koska hajusteissa voi olla herkistäviä ainesosia. Nykyään on saatavilla myös steriilejä voiteita, joissa ei ole lainkaan säilöntäaineita, Leena huomauttaa.

Apua tuotteen valintaan voit saada myös Allergia- ja astmaliiton myöntämästä Allergiatunnuksesta. Tämän logon saaneet tuotteet sopivat herkkäihoisille sekä allergiaa ja astmaa sairastaville. Logo on merkki siitä, että voide ei sisällä hajusteita tai muita yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita.

- Se missä usein mennään vikaan on voiteen liian vähäinen käyttö. Kosteusvoidetta tulisi panna iholle reilusti. Aikuisen koko ihon voiteluun kuluu vähintään 30 g voidetta, mikä vastaa kahta ruokalusikallista, Leena muistuttaa.

Iho kannattaa rasvata heti peseytymisen jälkeen ihon ollessa vielä kostea, jotta kosteus sitoutuu iholle. Atooppista ihoa joutuu usein rasvaamaan aamuin illoin. Jos rasvaus kahdesti päivässä ei riitä, kannattaa vaihtaa ja kokeilla toista voidetta.

Milloin tarvitaan kortisonivoidetta?

Jos käyttää kosteusvoidetta ahkerasti, kortisonivoiteen tarve usein vähenee. Toisaalta mieto kortisonivoide voi olla atoopikon pelastus.Käypä hoito -suosituksesta löydät hyvät ohjeet atooppisen ihon hoitoon.

Kortisonivoiteita käytetään 1–2 viikon mittaisina kuureina. Ilman reseptiä myytäviä mietoja kortisonivoiteita levitetään kerran tai kaksi päivässä. Lääkärin määräämiä voiteita käytetään vain kerran päivässä.

- Hoidossa pidetään kortisonikuurien välillä vähintään samanpituisia taukoja, jotta vältytään kortisonivoiteisiin liittyvältä haitalta eli ihon ohenemiselta. Oikein käytettynä kortisonivoiteet ovat turvallisia ja tehokkaita. Siksi niiden käyttöä ei kannata pelätä, Leena vakuuttaa.

Jos kortisonivoide ei auta, voidaan käyttää myös paikallisia kalsineuriinin estäjiä tai UV-valohoitoa. Suun kautta otettavaa lääkitystä voidaan tarvita, jos ihottuma on laaja ja vaikeahoitoinen.

Jos ihottuma uusiutuu herkästi, voi lääkäri ehdottaa ylläpitohoitoa kortikosteroidivoiteella tai kalsineuriinin estäjällä kahdesti viikossa. Omin päin ei kuitenkaan tulisi tehdä muutoksia lääkärin antamiin hoito-ohjeisiin.

Onko lääkkeettömistä hoidoista apua?

Iho kaipaa kosteutta, ja sen voiteet tekevät hyvin. Kylpy on myös hyvä keino kosteuttaa ihoa. Kuivaa ihoa voi hoitaa vähintään 15 minuutin kylvyillä. Eli toisin kuin usein ajatellaan, vesi ei kuivata vaan kosteuttaa ihoa.

- Kylpyveteen voi lisätä kylpyöljyä tehostamaan kosteuttavaa vaikutusta. Kuivan ihon kylvettämiseen sopivat myös kosteusvoiteet paremmin kuin perinteiset suihkusaippuat, Leena vinkkaa.

Probiootteja on tutkittu myös atooppisen ihon hoidossa, mutta toistaiseksi näyttö ei ole riittävää, jotta suosituksia voitaisiin antaa. Selvää ei ole, mikä tietty probiootti olisi tehokas ja millä annoksella. Toisaalta, ei probiootin käytöstä ainakaan haittaakaan ole.

Suun kautta otettavien probioottien sijaan kannattaa kokeilla probiootteja sisältäviä voiteita. Ne ovat nyt uusinta uutta atooppisen ihon hoidossa. Idea on se, että voiteen sisältämät elävät probiootit muuttavat ihon bakteeristoa terveellisempään suuntaan. Tuloksena ihon oireilu vähenee ja ihottuma pääsee paranemaan.

Atooppisen ihon hoidossa kannattaa lisäksi välttää oireita aiheuttavia ja pahentavia tekijöitä. Tämän jokainen oppii vain kokemuksen kautta. Yleisiä ihottumaa pahentavia tekijöitä ovat mm. hikoilu, liian rasvaiset voiteet, kuiva sisäilma, talviaika, stressi tai karheat vaatteet.

Linkki Käypä hoito -suositukseen

Jos jokin mietityttää, soita meille Asema-apteekkiin!

Puh.02 630 2600