Kuivat silmät

Kuivat silmät

Kuivat silmät eli kuivasilmäisyys on yksi yleisimmistä silmäsairauksista, josta kärsii tutkimuksesta riippuen 5–50 % väestöstä. Sen syynä on yleensä joko kyynelten riittämätön eritys tai kyynelten liiallinen haihtuminen. Noin 9/10 tapauksissa kuivasilmäisyydessä on kyseessä nimenomaan kyynelten liiallinen haihtuminen. Kun kyynelnestettä haihtuu tai erittyy liian vähän, kyynelneste väkevöityy. Tämä saattaa johtaa silmän pinnan tulehdukselliseen tilaan ja aiheuttaa ärsytysoireita.

Kuivasilmäisyydelle altistavat monet eri tekijät kuten ilmastointi, kuiva sisäilma, ikääntyminen,  lika silmässä ja näytön edessä työskenteleminen. Myös talven kylmä viima ja tietyt lääkeaineet voivat kuivattaa silmiä.  

Kuivien silmien oireet

Tyypillisin kuivien silmien oire on roskan tunne silmissä. Toinen yleinen kuivasilmäisyyden oire on silmien voimakas vuotaminen, mikä viittaa juuri kyynelten haihtumiseen. Kun kyynelet haihtuvat liiaksi, pyrkii elimistö paikkamaan tilannetta lisäämällä kyynelten määrää. Mikäli kyyneleistä kuitenkin puuttuvat lipidit eli rasva-aineet, haihtuvat ne nopeasti. Lipidejä silmässä tuottavat Meibomin rauhaset, jotka sijaitsevat silmäluomien sisäpuolella.  

Kuivien silmien oireet on tärkeä pystyä erottamaan silmätulehduksista sekä allergisista silmäoireista. Silmätulehdukseen viittaa yleisesti silmän kipu, alentunut näkökyky ja punaiset silmät. Lievät tulehdukset rauhoittuvat usein ilman hoitoa, mutta tilanteen pitkittyessä on mikrobilääkehoito tarpeen. Allergiset silmäoireet saattavat vaikuttaa oirekirjoltaan samat kuin kuivasilmäisyydessä. Kuumotus, kutina ja punotus siitepölykaudella, ovat kuitenkin vahva merkki allergiasta, varsinkin jos et ole aiemmin kärsinyt kuivasilmäisyydestä.

Kosteuttavat silmätipat kuiville silmille

Kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla kosteuttavilla silmätipoilla ja -voiteilla. Lievään kuivasilmäisyyteen sopivat kosteuttavia ainesosia, kuten natriumhyaluronaattia, sisältävät silmätipat. Keskivaikeaan ja vaikeaan kuivasilmäisyyteen kannattaa käyttää kosteuttavien aineosien lisäksi myös jo edellä mainittuja lipidejä sisältäviä tippoja sekä tarvittaessa silmägeelejä tai silmävoiteita.  

Apteekista löydät monia laadukkaita silmätippoja ja parhaat silmätipat kuiville silmille. Eri syistä johtuviin kuivasilmäisyyksiin on olemassa erilaisia tippoja. Joskus hoitoon riittää kevyet tipat muutamia kertoja päivässä, mutta joskus voidaan joutua käyttämään, jopa useita eri tippoja. Yleisesti parhaat tipat itselle löytyy kokeilemalla, mutta apteekin asiantuntijuutta kannattaa hyödyntää rajaamaan ainakin osan suuresta valikoimasta pois. Suuresta valikoimasta kannattaa hakea kahdesta kolmeen itselle parhaiten sopivaa valmistetta. Kannattaa myös pitää kirjaa, mitkä tuotteet toimivat itselle parhaiten.

Voit soittaa meille ja kysyä tuotesuosituksia 02 630 2600

Kuivat silmät ja piilolinssit

Varsinkin piilolinssejä käyttävien tulee huomioida säilöntäainetta sisältävät silmätipat ja välttää näitä. Säilöntäaineet voivat vaikuttaa linssin kuntoon ja sameuttaa sen pintaa. Onneksi markkinoilla on nykyään myös silmäystävällisempiä säilöntäaineettomia silmätippoja. On olemassa myös säilöntäaineettomia silmätippapulloja, jotka säilyvät avattuna jopa 6-12kk. 

Lähteet:

Terveyskirjasto DUODECIM, Kuivasilmäisyys, Artikkelin tunnus: dlk01218 (027.052)

Noudettu 14.2.2022 osoitteesta: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01218

TAYS Silmäkeskus, potilasohjeet, silmätaudit, kuivasilmäisyys (50.00.45) Noudettu 14.2.2022

osoitteesta: https://www.tays.fi/fi-FI/Ohjeet/Potilasohjeet/Silmataudit/Kuivasilmaisyys(30526)

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Allergiset silmäoireet. Noudettu 14.2.2022 osoitteesta: https://www.allergia.fi/allergia/mita-allergia-on/allergiaoireet/allergiset-silmaoireet-ja-kuivasilmaisyys/#a6705a58