Kuinka nopeasti melatoniini vaikuttaa?

Melatoniini on käpyrauhasen tuottama luontainen pimeähormoni, joka aiheuttaa väsymyksen tunteen. Melatoniinivalmisteita käytetään usein unettomuuden hoitoon. Se auttaa säätelemään kehon unirytmiä ja voi nopeuttaa nukahtamista. Melatoniinin vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti, mutta yleisesti ottaen sen on todettu alentavan nukahtamisaikaan tarvittavaa aikaa. Osalle ihmisistä melatoniini vaikuttaa jo 15-30 minuutin kuluttua sen ottamisesta, kun taas toisilla vaikutukset voivat olla havaittavissa vasta puolen tunnin tai tunnin kuluttua.

Tavallinen lyhytvaikutteinen melatoniini suositellaan otettavaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa ja pitkävaikutteinen kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Melatoniinin tehoon vaikuttaa olennaisesti myös oikea annostus ja käytön säännöllisyys ja melatoniini on hyvä ottaa samaan aikaan joka ilta.

Melatoniinia ei luokitella lääkkeeksi ja sen käyttöön ei yleensä liity sivuvaikutuksia. Melatoniinivalmisteiden annostukset vaihtelevat ja ne on tarkoitettu pääsääntöisesti lyhytaikaiseen käyttöön. Keskustele melatoniinin käytöstä tarvittaessa lääkärin tai farmaseutin kanssa.

- Leena Astala, Apteekkari