Kynsisienen hoito

Kynsisieni eli kynsisilsa on silsasienen aiheuttama tulehdus, jossa tyypillisesti varpaan kynnen kärjestä tai sivusta leviää kellertävä värisävy sekä kynsilevyn paksuuntunut alue. Kynsisieneen ei ole saatavilla itsehoitolääkettä, mutta sitä voi hoitaa esimerkiksi erilaisilla kynnelle levitettävillä voiteilla. Kynsisientä voi ehkäistä esimerkiksi käyttämällä yleisissä kosteissa tiloissa jalkineita sekä hoitamalla muut jalkojen silsasairaudet jo niiden alkuvaiheessa.

 

Kynsisienen hoitoon sopivat tuotteet

Kynsisienen hoitoa ei tule aloittaa ennen kuin se on todettu sieninäytteellä juuri kynsisieneksi, sillä moni sairaus ja tila muistuttavat oireillaan kynsisientä. Kynsisienen hoitoon on monenlaisia tuotteita, kuten sienen kasvua ehkäiseviä lakkoja sekä kynnenpalasten irrottamiseen tarkoitettuja voiteita.

 

 

Abicin 30 % Pihkalakka

Abicin 30 % Pihkalakka on suomalaisen metsäkuusen pihkasta tehtyä kynsisienen sekä kynsivallin tulehdukseen tarkoitettua lakkaa. Abicin on tarkoitettu lievän ja keskivaikean kynsisienen ja kynsivallintulehduksen hoitoon. Lakkaa levitetään suihkun jälkeen ohut kerros pyyhekuiville kynsille kaksi kertaa viikossa. Vanha lakka poistetaan muutaman kerran kuukaudessa ja hoitoa jatketaan kunnes täysin terve uusi kynsi on kasvanut vanhan tilalle. Abicin on CE-merkitty lääkinnällinen tarvike. (Markkinoija: Repolar Pharmaceuticals Oy)

Nailner Hoitoaine 2in1

Nailner Hoitoaine 2in1 on kynsisienen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettu hoitoaine. Nailner 2in1 ehkäisee myös kynsisienen leviämistä muihin kynsiin ja auttaa parantamaan kynnen ulkonäköä. Paikallisesti vaikuttava liuos levitetään puhtaille kynsille siveltimen avulla 2 kertaa päivässä 4 viikon ajan. Sen jälkeen hoitoainetta levitetään kerran päivässä kunnes vaurioituneen kynnen tilalle on kasvanut terve kynsi. (Markkinoija: Karo Pharma Oy – A Karo Healthcare company)

Canespro Nail

Canespro Nailia käytetään osana varpaiden ja sormien kynsisienen paikallishoitoa. 40 % ureavoide pehmentää sienen tulehduttamat osat vaikuttamatta kynnen terveisiin osiin ja auttaa poistamaan kynnen vaurioituneet osat 2-3 viikossa. Voidetta levitetään kynnelle ohut kerros ja kynsi peitetään pakkauksessa mukana olevalla laastarilla. Laastarin poiston jälkeen pehmenneet kynnen osat raaputetaan irti suihkussa, pakkauksessa mukana tulevan muovikaapimen avulla. Tätä tulee toistaa noin 2-3 viikon ajan jonka jälkeen vaikutus alkaa näkyä. (Markkinoija: Bayer Oy, Consumer Care)

Kynsisienen hoito kestää kynsisienen vaikeusasteesta ja sijainnista riippuen keskimäärin 6-12 kuukautta. Lue käyttämäsi valmisteen pakkausseloste/käyttöohjeet huolellisesti.

 

Kynsisienen oireet

Kynsisieni muodostuu yleensä varpaankynsiin ja sitä esiintyy eniten keski-ikäisten ja vanhojen miesten keskuudessa. Lapsilla kynsisieni on harvinainen. Kynsisieni pääsee kynnen alle kynsien tai niitä ympäröivän ihon halkeamien kautta.

Kynsisilsa voidaan jakaa viiteen päämuotoon: Kynnen kärjestä tai sivusta kynnen tyveä kohti kasvava silsa, pinnallinen kynsisieni jossa suurin osa kynnestä on valkean silsan peitossa, kynnen tyvestä alkava kynsisieni, kynsilevyn sisäinen silsa ja hiivasienen aiheuttama sieni-infektio jossa kynsi paksuuntuu ja irtoaa osittain ihosta.

Kynsisienen ensioireita ovat paksuuntunut kynsi sekä kynnen värimuutokset. Oireet vaihtelevat tulehdustyypin mukaan. Muita oireita ovat sarveismassa kynnen alla, pahanhajuinen tulehtunut kynsi ja kynsipedin halkeamat.

Lääkäriin kannattaa mennä heti, kun epäiltyä silsaa on vasta yhdessä tai parissa kynnessä. Näin pystytään ennaltaehkäisemään kynsisienen pahenemista sekä leviämistä. Itsehoitotuotteet ovat hyvä tuki kynsisilsan hoidossa esimerkiksi silloin, kun odotetaan lääkärin tekemään sienitestiin pääsyä. Lääkäri voi määrätä kynsisienen hoitoon suun kautta otettavan lääkekuurin.