Mihin sitruunahappoa käytetään?

Sitruunahappo on orgaaninen happo jota esiintyy luonnossa muun muassa sitrushedelmissä.  Sitruunahappoa käytetään moniin eri tarkoituksiin ja sillä on useita hyödyllisiä ominaisuuksia. Tässä muutamia esimerkkejä sitruunahapon käytöstä:

Ruoan valmistuksessa: Sitruunahappoa käytetään esimerkiksi marinadeissa ja kastikkeissa maun parantamiseen. Sitä käytetään myös säilönnässä.

Kodinkoneiden puhdistamisessa: Sitruunahapolla voidaan poistaa kalkkisaostumia pyykinpesukoneista, astianpesukoneista, kahvinkeittimistä ja vedenkeittimistä. Lue aina laitteen valmistajan ohjeet ennen sitruunahapon käyttämistä. 

  • Astianpesukoneeseen voidaan annostella 2 ruokalusikallista pesuainelokeroon, jonka jälkeen kone käytetään tyhjänä.
  • Kahvinkeittimeen ja vedenkeittimeen annostellaan 25g sitruunahappoa puoleen litraan kylmää vettä, jonka jälkeen laite käytetään. Liuoksen voi antaa seisoa laitteessa n. 15-30 minuuttia. Kahvinkeittimen voi antaa valuttaa vedestä noin puolet, jonka jälkeen sen voi sammuttaa hetkeksi, jolloin sitruunahappoliuos vaikuttaa tehokkaasti. Sitruunahapon voi huuhdella pois käyttämällä keitin 2-3 kertaa pelkällä vedellä.
  • Pyykinpesukoneeseen voidaan annostella 1 dl sitruunahappoa pesuainelokeroon, jonka jälkeen kone käytetään tyhjänä kuumalla pesuohjelmalla ilman esipesua. Tämän jälkeen kone tulee vielä käyttää tyhjänä tavallisella pesuaineella.

Tekstiilien tahranpoistossa: Liuottamalla 2 ruokalusikallista sitruunahappoa puoleen litraan vettä saadaan vaatteille sopiva tahranpoistoliuos. Kaada liuos tahran päälle ja anna vaikuttaa hetken, jonka jälkeen vaate voidaan pestä normaaliin tapaan. Huomaa että sitruunahappo ei välttämättä sovi herkimmille tekstiileille.

Ruosteenpoistossa:  Sitruunahappo soveltuu hyvin myös ruosteen puhdistamiseen teräs- ja rautaesineistä.Sekoittamalla sitruunahappoa veteen suhteessa 1 desilitra sitruunahappoa ja 1 litra vettä saadaan liuos jossa voidaan joko liottaa ruosteista esinettä, tai sitä voidaan levittää ruosteiselle pinnalle.

Siivouksessa: Sitruunahappo toimii tehokkaana puhdistusaineena. Se on erityisen tehokas likaisten ja tahmeiden pintojen puhdistamisessa, ja sitä käytetään esimerkiksi pesuaineena astioille ja pesualtaan puhdistamiseen. Kaakeleiden puhdistukseen sopiva liuos saadaan sekoittamalla 4 ruokalusikallista sitruunahappoa litraan vettä. Liuosta voidaan suihkuttaa kaakeleille. 

- Leena Astala, Apteekkari