Mitä suolaa nenäkannuun voi laittaa? Kysymyksiä ja vastauksia nenäkannun käytöstä

Nenäkannu eli nenähuuhtelukannu on apuväline nenähuuhteluun. Nenäkannun käyttö on hyödyllistä flunssan tai allergioiden vaivatessa, sillä se auttaa poistamaan limaa ja vähentää tukkoisuuden tunnetta. Se voi olla myös hyödyllinen astmaatikoille tai henkilöille jotka kärsivät kroonisesta nuhasta. Nenähuuhtelukannua on helppo käyttää ja se tarjoaa nopeaa helpotusta tukkoiseen nenään ja hengitysteihin. Lue huolellisesti nenäkannun mukana tuleva käyttöohje. 

 

Miten nenäkannua käytetään?

Nenäkannu täytetään kädenlämpöisellä vedellä ja siihen lisätään pieni määrä suolaa. Nenäkannun mukana tulee mitta, jolla suolan lisääminen on helppoa. Nestettä sekoitetaan, jotta suola liukenee tasaisesti veteen. Kannusta kaadetaan vettä sieraimeen siten, että vesi tulee toisesta sieraimesta ulos, samalla hengittäen suun kautta. Nenän huuhtelu voi vaatia hieman harjoittelua. Leuka tulee pitää kiinni rinnassa, kannua tulee pitää posken myötäisesti ja päätä kääntää sivulle. Sopiva pään asento löytyy hakemalla. On tärkeää, ettei vesi valu nieluun.

 

Mitä suolaa laitetaan nenäkannuun?

Nenäkannun suolana käytetään hienokiteistä merisuolaa. Nenäkannussa voi käyttää myös tavallista jodioimatonta suolaa, mutta pan-, yrtti-, mineraali- tai muut erikoissuolat eivät sovi nenäkannun suolaksi. Suolaton vesi voi ärsyttää kehon limakalvoja. Kehon nesteet sisältävät luontaisesti 0,9 % suolaa.

 

Kuinka paljon suolaa laitetaan nenäkannuun?

Nenäkannuun laitetaan 2,7 grammaa (2,3 ml) suolaa.


Miten desinfioida nenäkannu?

Nenäkannun desinfiointi on tärkeää bakteerikasvuston välttämiseksi. Nenäkannu tulee huuhdella huolellisesti käytön jälkeen. Tämän jälkeen nenäkannu voidaan laittaa kosteana kahdeksi minuutiksi mikroaaltouuniin (600 W teholla), mikä sterilisoi kannun. Mikroaaltouuniin laittamisen sijaan nenäkannu voidaan myös huuhdella keitetyllä tai tislatulla vedellä. Sterilisointi hävittää kaikki mikrobit, kuten bakteerit, nenäkannusta. Tällöin nenäkannua on turvallista käyttää. Nenäkannu on hyvä myös uusia noin vuoden välein.

 

Kuinka usein nenäkannua käytetään?

Nenäkannua voi käyttää päivittäin tai tarpeen mukaan. Siitepölykautena, vilustuneena tai poskiontelotulehduksen aikana kannua voi käyttää neljäkin kertaa päivässä. Yleisesti vaivojen ennaltaehkäisyyn riittää yksi huuhtelu päivässä.

 

Miten nenäkannu toimii?

Nenäkannun käyttö helpottaa tukkoisuutta ja flunssan oireita. Nenähuuhtelu tehon oletetaan perustuvan nenän mekaaniseen puhdistukseen, eli liman ja muiden ärsykkeiden poistamiseen limakalvoilta. Vaikutusmekanismeista ei ole vielä varmuutta.

 

- Leena Astala, apteekkari