Missä asteessa kihomato kuolee?

Kihomatotartunta on harmillinen vaiva joka on yleisintä 3-10 vuotiailla lapsilla. Tartunta on mahdollista myös aikuisilla, mutta lapsilla kihomadot leviävät erityisen helposti päiväkodeissa ja kouluissa. Tartunta voi tällöin levitä herkästi myös perheen aikuisiin. Kun kihomatotartunta on todettu, voidaan itsehoito aloittaa esimerkiksi apteekista saatavilla Pyrvin-tuotteilla. Onnistunut hoito vaatii myös huolehtimista siitä, että kihomadon munat eivät pääse tartuttamaan tartunnansaaneita henkilöitä uudelleen. Kihomadot leviävät siten, että kihomadon munat kulkeutuvat huomaamatta henkilön suuhun. Kihomadon munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi nähdä paljaalla silmällä. Kihomatotartunta aiheuttaa kutinaa, jolloin ihminen usein levittää raapimisen kautta kihomadon munia ympäristöönsä. Ihminen voi tästä syystä myös tartuttaa itsensä tai perheenjäsenensä uudelleen. 

Kihomatoinfektion tartuntatavan takia on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että kihomadon munat eivät pääse leviämään. Pyrviiniä sisältävän lääketabletin ottaminen tappaa kihomadot nopeasti, jonka jälkeen seuraavana päivänä vuodevaatteet, yövaatteet, pyyhkeet alusvaatteet ja unilelut on pestävä munien leviämisen estämiseksi. Pesu 60 asteessa on riittävä. Myös vessan tehostettu siivoaminen voi auttaa ehkäisemään tartunnan uusiutumista. Huomioi, että pelkkä siivoaminen ja tekstiilien pesu ei riitä pääsemään eroon kihomadoista, vaan niiden lisäksi vaaditaan kihomatolääkehoito. Lue lisää Pyrvin-kihomatolääkkeestä täältä.

Tekstiilien pesemisen ja lääkehoidon lisäksi hyvän käsihygienian noudattaminen on erittäin tärkeää kihomatotartunnan hoidossa. Käsien pesu on tärkeää etenkin vessassa käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Naposteltavan sormiruokailu saattaa edesauttaa kihomatojen munien päätymistä suuhun.

- Leena Astala, apteekkari