Mistä kuorsaus johtuu?

Kuorsaus on yleistä ja lähes kaikki kuorsaavat ajoittain. Neljännes miehistä kuorsaa joka yö ja naisista tästä noin puolet. On tavallista, että kuorsaus yleistyy iän myötä. Kuorsaus ei ole itsessään sairaus ja se voi johtua monista eri syistä. Kuorsaukseen vaikuttavat nenän ja nielun rakenne ja tukkoisuutta aiheuttavat tekijät, kuten nenän kuivuminen, ylipaino, allergiaoireet, alkoholi tai tupakointi. 

Kuorsausta voi hoitaa itse pyrkimällä vähentämään siihen vaikuttavia tekijöitä, kuten laihduttamalla, vähentämällä alkoholin käyttöä tai lopettamalla tupakointi. Myös selällään nukkumisen välttäminen voi auttaa kuorsaukseen.

Kuorsaukseen suoraan auttavia tuotteita ovat suuhun asetettavat kuorsauskiskot, öisin pidettävät nenäteipit, sekä iltaisin ennen nukkumaanmenoa käytettävät imeskelytabletit ja sumutteet. Voit lukea niistä lisää alhaalta.

 

Kuorsauskisko auttaa pitämään hengitystiet avoimena

Kuorsaukseen auttaa myös uniapnea- eli kuorsauskisko, joka on suuhun asetettava hoitoväline. Kuorsauskisko vaikuttaa alaleuan asentoon siten, että hengitystiet pysyvät avoimena. Huomioi, että kuorsauskiskoa voi käyttää vaikean uniapnean hoitoon vain lääkärin valvonnassa. Esimerkiksi Somnolis kuorsauskisko on helppokäyttöinen, kevyt ja huomaamaton kuorsauskisko, joka on suunniteltu vähentämään kuorsausta sekä lievää tai satunnaista uniapneaa.

 

Nenäteippi vähentää tukkoisuuden tunnetta

Kuorsaamiseen voi kokeilla myös nenäteippiä. Nenäteippi nostaa nenän kudoksia, jolloin ilmavirtaus nenässä paranee. Kuorsaamisen lisäksi nenäteippi auttaa tukkoisuuden tunteeseen nenässä. 

 

Imeskelytabletit ja sumutteet

Snoreeze imeskelytabletit otetaan iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Imeskelytabletin ainesosat kosteuttavat ja kiinteyttävät nielun kudoksia, mikä helpottaa ilman kulkemista ja vähentää siten kuorsausta. Imeskelytabletit sopivat erityisen hyvin selällään nukkujille. Snoreeze nenäsumute on tarkoitettu nenän tukkoisuudesta johtuvan kuorsauksen hoitoon. Nielusumute sopii erityisesti niille, jotka kuorsaavat nukkuessaan selällään. 

 

Kuorsauksen juurisyihin puuttuminen

Tupakoinnin lopettamiseen on saatavilla erilaisia nikotiinituotteita, kuten nikotiinilaastareita. Allergiaoireisiin voi saada helpotusta allergialääkkeistä. Apteekissa on saatavilla tuotteita myös kuivaan tai tukkoiseen nenään.

Milloin tutkimuksiin? 

Jos kuorsaukseen liittyy hengityskatkoja, pitkäaikaista väsymystä tai muita oireita, kuten muistihäiriöitä, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Tutkimuksissa voidaan selvittää mahdollinen uniapnea.