Nikotiinilaastarit

Nikotiinilaastarit ovat tupakoinnin lopettamisesta johtuvien vieroitusoireiden hillitsemiseen tarkoitettuja lääkkeitä yli 18-vuotiaille. Nikotiinilaastari tuo tasaisen, matalan nikotiinipitoisuuden vereen joko valveillaoloajaksi (16 tunnin laastarit) tai koko vuorokaudeksi (24 tunnin laastarit). Nikotiinilaastareita on eri vahvuisia sekä erilaisissa pakkauskoissa. Lue alhaalta lisää nikotiinilaastareista ja niiden käytöstä.

 


 

 

Nikotiinilaastareita on eri vahvuuksissa

Nikotiinilaastareita on saatavilla usealta eri valmistajalta. Kaikkien Nicorette -nikotiinilaastareiden vaikutus kestää 16 tuntia. Nicoretten laastareita on 10 mg, 15 mg ja 25 mg vahvuuksina. 25 mg laastarit on tarkoitettu vahvasti riippuvaisille (yli 20 tupakkaa päivässä polttaville) henkilöille. 10 mg ja 15 mg laastarit taas sopivat kohtalaisesti riippuvaisille henkilöille. Nicorette -laastareita on 7 kpl ja 14 kpl pakkauskoossa.

Nicotinell -nikotiinilaastarit taas ovat pitkävaikutteisempia ja niiden vaikutus kestää 24 tuntia. Nicotinell laastareita on 7 mg, 14 mg ja 21 mg vahvuuksina. Nicotinell -laastareita on 7 kpl ja 21 kpl pakkauskoossa.

 

Nikotiinilaastarien käyttö

Nikotiinilaastari kiinnitetään heti aamulla puhtaalle ja karvattomalle iholle rintakehän, selän, käsivarsien tai lantion alueelle kiinnityskohtaa vaihdellen. Uusi laastari kiinnitetään aina uuteen ehjään, puhtaaseen, kuivaan ja karvattomaan kohtaan heti sen jälkeen, kun vanha laastari on poistettu. Laastaria painetaan ihoon 10-20 sekuntia ja varmistetaan että se on kiinnittynyt reunoiltaan hyvin ihoon. 16h laastarit poistetaan iholta ennen nukkumaanmenoa.

Nikotiinilaastareita ei suositella raskaana oleville tai akuutista sydäniskemiasta kärsiville. Laastari voi aiheuttaa paikallista ihoärsytystä ja ihottumaa, sekä joskus unihäiriöitä. Jos 24 tunnin laastari aiheuttaa unihäiriöitä, on syytä kokeilla 16 tunnin laastaria. Toisaalta, jos aamutupakan tarve on suuri 16 tunnin laastaria käytettäessä, voi kokeilla 24 tunnin laastaria. Vieroitus tapahtuu vaihtamalla määräajan jälkeen pienempään annostukseen.

Esimerkki yli 20 tupakkaa päivässä polttaneen vieroitushoidosta (Nicotinell laastareilla):

 

Vaihe 1.   21 mg/24 tuntia laastari päivässä 3–4 viikon ajan

 

Vaihe 2.  14 mg/24 tuntia laastari päivässä 3–4 viikon ajan

 

Vaihe 3.  7 mg/24 tuntia laastari päivässä 3–4 viikon ajan

 

Hoitoaika yhteensä enintään 12 viikkoa

Tarkista sinulle sopiva hoitojakso aina lääkäriltä tai apteekin henkilökunnalta. Tutustu myös huolellisesti valitsemasi tuotteen pakkausselosteeseen.


Miten tupakointi lopetetaan?

Tupakoinnin lopettaminen voi olla hankalaa, mutta siihen on erilaisia helpottavia keinoja. Yksi keinoista on se, ettei jää tupakoinnin lopettamisen kanssa yksin. Sosiaalinen tuki on tämänkin ongelman purkamisessa tärkeää ja tukijoina voi toimia esimerkiksi omat läheiset tai tukiryhmä. Apua tupakoinnin lopettamiseen voi hakea myös terveydenhuollon ammattilaisilta, kuten apteekista. Terveydenhuollon ammattilaiset osaavat auttaa sopivan vieroitustavan arvioinnissa sekä valmisteiden oikeanlaisessa käytössä.

Toinen keino on muutokseen valmistautuminen. Uusien rutiinien oppiminen ja omien toimintatapojen muuttaminen on usein hankalaa ja siksi muutokseen on hyvä valmistautua esimerkiksi erilaisten lomakemallien tai päiväkirjan avulla.

Tärkeintä on kuitenkin kiinnittää huomionsa tupakoinnin lopettamisessa sitoutumiseen, edistymisen vahvistamiseen ja identiteettimuutokseen.  Sitoutumisella tarkoitetaan erilaisia keinoja joilla voi vahvistaa omaa motivaatiotaan jatkaa prosessia, kuten esimerkiksi asettamalla itselleen välitavoitteita. 

Edistymisen vahvistamisella taas tarkoitetaan esimerkiksi ystäviltä ja perheeltä saatua sosiaalista palkkiota, eli kannustamista. Edistystään voi vahvistaa myös asettamalla itselleen välipalkkioita. Identiteettimuutoksella tarkoitetaan muutosta tupakoijasta tupakoimattomaksi ja se voi olla varsinkin pitkään polttaneelle iso muutos. Identiteettinäkökulmasta on hyvä pohtia esimerkiksi oman arkensa kulkua ilman tupakkaa.

Jos repsahdat tupakoimaan, olisi hyvä lopettaa tupakointi uudestaan mahdollisimman pian. Repsahdukseen kannattaa suhtautua oppimiskokemuksena epäonnistumisen sijaan. 

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt ovat merkittäviä. Jo heti lopettamisen ensimmäisten päivien  häkä ja nikotiini poistuvat elimistöstä sekä haju- ja makuaisti parantuvat huomattavasti. Kahden ensimmäisen viikon jälkeen verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta paranee sekä fyysinen suorituskyky kasvaa. Muutaman kuukauden kuluttua yskä ja limannousu lievittyvät ja keuhkojen toiminta paranee merkittävästi. Tupakoinnin lopettaminen laskee myös stressitasoja ja vaikuttaa positiivisesti unen laatuun sekä kestoon. Myös ahdistus- ja masennusoireet voivat lievittyä monesti jo puolessa vuodessa sekä suun terveys paranee.