Tiesitkö, että myös täiden ennaltaehkäisy on mahdollista? Lue vinkit täiden hoitoon

Täit, tai oikeastaan tarkemmin ottaen päätäit, ovat 2-3 millimetrin mittaisia hiusten seassa eläviä hyönteisiä. Täit leviävät yleensä pieninä epidemioina kouluissa ja päiväkodeissa ja täitartunta tapahtuu kun ihmiset ovat läheisessä kanssakäymisessä, eli esimerkiksi kun lapset leikkivät keskenään. Päätäit purevat hiuspohjaa, mikä aiheuttaa pään kutinaa ja mahdollisen infektion puremakohtaan.

Tässä artikkelissa selvitämme, voiko täitartuntaa ennaltaehkäistä jotenkin ja miten täistä pääsee eroon. Jos et ole ihan varma siitä, miten täin voi tunnistaa, voit lukea ohjeet täin tunnistukseen tästä artikkelista: https://www.asema-apteekki.fi/fi/mista-tunnistaa-tait

 

Täitartunnan ennaltaehkäisemisessä tärkeintä on ennakointi

Täit leviävät yleensä pienempien lasten keskuudessa päiväkodeissa ja kouluissa. Täit eivät hypi metrejä lapsesta toiseen, vaan tartunta vaatii lähempään kontaktia lasten välillä esimerkiksi kosketuspinnan kuten pipon tai hiuslenkin avulla. Tästä syystä täiepidemioiden aikaan lapsia onkin hyvä muistuttaa pukeutumaan vain omiin vaatteisiinsa ja välttämään ylimääräistä halailua toisten lasten kanssa. Niin sanotun täikauden aikana täitä voi ennaltaehkäistä myös Bevitamedin ennaltaehkäisevällä täishampoolla.

Jos havaitset täitä taloudessasi, on siitä tärkeää myös ilmoittaa heti päiväkotiin tai kouluun. Päiväkodista tai koulusta ei tarvitse kuitenkaan olla pois sen jälkeen kun täiden hoito on aloitettu.

 

Täiden hoitoon on monia konsteja

Jos täitartunta on kotinne riesana, tulee siihen reagoida heti. Täitartunnan voi todeta silmin nähden täitä tai täiden munia hiuspohjasta löytämällä.

Jos täitartunta todetaan, tulee kaikkien kotona asuvien henkilöiden hiukset tarkistaa täiden varalta ja tartunnan saaneiden hiukset tulee pestä täishampoolla huolellisesti. Useimmat täishampoot, kuten Hedrin ja Bevitamed, tuhoavat sekä täit että niiden munat. Lue aina täishampoota käyttäessäsi tarkasti sen käyttöohjeet, sillä eri shampoita tulee pitää eri aika hiuspohjassa ennen huuhtelua.

Hiuksia tulee myös kammata säännöllisesti tiheällä täikammalla, jolloin jokaisen vedon jälkeen kampa kuivataan paperiin. Näin täit ja niiden saivareet eivät kulkeudu täikamman mukana takaisin päänahkaan.

Täit kuolevat nopeasti hiuspohjan ulkopuolella, joten täiepidemian aikana kotia siivottaessa ei tarvitse siivota tarkasti jokaista nurkkaa päästäkseen täistä eroon. Kodin siivoukseen riittääkin yleensä se, että kaikki päähän kosketuksissa olevat pipot ja tyynyliinat pestään yli 55 asteessa. Samoin hiusharjat tulee puhdistaa aina käytön jälkeen.

 

- Rosa, sisällöntuottaja