Mitä koiran lääkekaapista tulisi löytyä?

Koiran hoito ei ole tähtitiedettä, mutta siihen liittyy tiettyjä osa-alueita, joita ei välttämättä jokainen koiranomistaja tule ajatelleeksi. Koiran lääkekaappi -artikkelista saat tietoosi kaikki koiran ensiapuun ja hoitoon tarvittavat perustiedot ja -tuotteet. 

Jokaisen koiran kohdalla yksi tärkeimmistä asioista on se, että sillä on rokotukset sekä madotukset kunnossa. Suurin osa rokotuksista annetaan koiralle pentuvaiheessa, mutta myös aikuisena koirat saavat joitakin vahvisterokotteita. Koiran rokotukset voi tarkistaa eläinlääkäriltä. Koiran madotus taas on tärkeää, jottei koira saisi sisäloistartuntaa ja näin myös levittäisi niitä. Koiran sisäloisista ja punkeista voit lukea lisää esimerkiksi tästä artikkelista: https://www.asema-apteekki.fi/fi/retkeiletko-koiran-kanssa. Pitämällä koiran lääkekaapin ajantasalla edistät lemmikin terveyttä ja hyvinvointia. 

 

Pentuaika vaatii tarkkuutta

Koiranpennun kohdalla tärkeintä on se, ettei pentu pääsisi käsiksi mihinkään sille vaaralliseen asiaan. Moni ihmiselle tavallinen ruoka-aine on koiralle myrkyllistä ja siksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että pennun pienet hampaat eivät löydä mitään sille epäsopivaa. Pentua ottaessa on myös hyvä huomioida kaikki sen tarvitsemat rokotteet ja lääkkeet. 

Jos pentu syö jotain sille epäsopivaa, voi sen oksettaa kolme prosenttisella vetyperoksidilla siten, että kolmiprosenttista vetyperoksidia annetaan ruiskulla koiralle 1-3 millilitraa elopainokiloa kohti suun kautta, kuitenkin enintään 50 ml. Vetyperoksidin vaikutus on tehokkain silloin, kun vatsalaukussa on sisältöä, joten koiralle kannattaa antaa ennen oksennuttamista pieni annos pehmeää ruokaa. Vetyperoksidi aiheuttaa ärsytystä mahalaukun limakalvolla, joka taas saa aikaan välittömän oksennusrefleksin. Oksennuttamalla vatsalaukusta saadaan pois kuitenkin vain noin 80 prosenttia vatsalaukun sisällöstä, joten onnistuneenkin oksetuksen jälkeen tarvitaan seurantaa ja tukihoitoa.

 

Koiran lääkekaapin kulmakivet

 

1. Korvaputsari. Koiran korviin kertyy herkästi likaa ja ne voi puhdistaa esimerkiksi korvahuuhteella. Jos koiran korvat haisevat tai koira raapii niitä jatkuvasti vielä puhdistamisen jälkeenkin, tulee koira tutkituttaa eläinlääkärillä mahdollisen korvan bakteeritulehduksen tai hiivatulehduksen varalta.

 

2. Hammasharja ja -tahna. Nämä perustarvikkeet ovat ykkösjuttu, sillä koiran suun terveydestä on tärkeää pitää hyvää huolta. Koiralle kertyy helposti hammaskiveä joka tulee poistattaa eläinlääkärissä. Hammaskiven kertymistä voi ennaltaehkäistä hampaiden pesulla.

 

3. Kynsisakset. Koiran kynnet tulee leikata muutaman kerran kuukaudessa, sillä liian pitkät kynnet voivat johtaa kynsien halkeamiseen tai jopa jalkojen virheasentoihin.

 

4. Haavanhoitotarvikkeet. Pienet ihoruhjeet sekä haavat on mahdollista hoitaa kotona hyvällä hoidolla. Haavanhoidon perustarpeisiin kuuluu haavaa puhdistavat huuhteet sekä haavaa suojaavat sidokset, tai esimerkiksi koiran kauluri, joka estää koiraa nuolemasta haavaa. Syvät ja märkivät haavat tulee aina käydä näyttämässä eläinlääkärillä.

 

5. Vetyperoksidi. 3% vetyperoksidia käytetään silloin, kun koira on syönyt jotakin sille epäsopivaa, ja se täytyy saada oksetettua jotta haitallinen aine poistuu elimistöstä. Vetyperoksidi annostellaan koiran painon mukaan ja sitä tulee käyttää vain jos koiralla ei ole syödystä aineesta hengenvaaraa. Jos koira on niellyt jotain hengenvaarallista kuten paristoja tai jos koira ei vetyperoksidista huolimatta oksenna, tulee se viedä mahdollisimman nopeasti eläinten päivystykseen.

 

6. Kuumemittari. Koiran normaali lämpö on 38-39 astetta ja koiran kuume mitataan sen peräsuolesta. Kuumemittari tulee liukastaa esimerkiksi vaseliinilla ennen peräsuoleen laittoa.

 

7. Punkkipihdit. Nämä on hyvä pitää myös esimerkiksi metsäretkellä repussa mukana.

 

8. Shampoo. Koiralle sopiva shampoo tulee valita koiran turkin ja ihon perusteella. Jos koiralla on esimerkiksi atooppinen iho tai muita yliherkkyyksiä esimerkiksi kemikaaleille, kannattaa shampoon varmistaa eläinlääkäriltä tai apteekin henkilökunnalta.

 

9. Vatsaa rauhoittava maitohappobakteeri. Koiralle sopiva maitohappobakteeri on apuna esimerkiksi silloin, kun koira kärsii akuutista ripulista. Maitohappobakteeria voi antaa myös kuurina silloin, kun koiran uloste on ollut tavallista löysempää.

 

 

- Rosa, sisällöntuottaja