Vanhentuneiden lääkkeiden hävitys on turvallisuuskysymys

Onko sinun kaappeihisi jäänyt lääkejätettä? Mitä lääkejäte oikeastaan on ja kuinka se tulisi hävittää? Tässä artikkelissa apteekkari Leena Astala ja Riihimäen jätehuollon edustaja Juuso Lindgren vastaavat lääkejätettä käsitteleviin kysymyksiin ja kertovat sen matkasta aina apteekista jätelaitokselle.

 

Mitä lääkejäte on ja miten sen tunnistaa?

Lääkejäte on sekä kotitalouksissa että terveydenhuollossa syntyvää, vaaralliseksi luettavaa jätettä, johon kuuluvat kaikki käyttökelvottomat lääkkeet. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi käyttämättä jääneet ja vanhentuneet lääkkeet, sekä lääkkeet joiden käytön esimerkiksi viranomainen tai lääkkeen valmistaja on kieltänyt.

"Lääkejätteiden oikein hävittäminen on turvallisuuskysymys, johon tulee kiinnittää huomiota, jottei lääkejäte päädy esimerkiksi sekajätteen kautta lasten käsiin tai viemärin kautta kuormittamaan luontoa. Vanhentuneita lääkkeitä ei tule koskaan käyttää, sillä ne menettävät tehonsa ja voivat olla jopa terveydelle haitallisia. Kodin lääkekaapit on myös hyvä siivota säännöllisin väliajoin, jottei esimerkiksi vanhentuneita lääkkeitä tule epähuomiossa käytettyä", kertoo Astala.

 

Miten lääkejäte kierrätetään oikein?

Helpoin tapa kierrättää lääkejäte oikein on viemällä kierrätettävät lääkkeet apteekkiin, josta ne jatkavat matkaansa ongelmajätteiden käsittelylaitokselle Riihimäelle. Lääkkeet tulee pakata läpipainopakkauksissaan, purkeissaan tai irrallisina läpinäkyvään muovipussiin ennen apteekkiin viemistä. Kodin lääkekaappia siivotessa sieltä tulee poistaa kaikki vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet. Tietosuojan takia on tärkeää poistaa myös kaikki henkilötietoihin viittaavat ohjelaput pois lääkepakkauksesta.

Ennen pakkaamista käytetyt lääkelaastarit taitetaan liimapinnoistaan vastakkain, jotta niistä tulee käyttökelvottomia. Nestemäiset lääkkeet, voiteet sekä aerosolit palautetaan apteekkiin omissa pakkauksissaan. Nestemäisten lääkkeiden kohdalla on hyvä tarkistaa etteivät ne vuoda. Muista lääkkeistä erillään (omissa puseissaan) tulee palauttaa jodipitoiset lääkkeet, elohopeakuumemittarit ja syövän hoidossa käytettävät sytostaattia sisältävät lääkkeet. Myös ruiskut ja neulat palautetaan erillään lääkejätteistä esimerkiksi läpäisemättömään muovipulloon tai lasipurkkiin pakattuina.

Yllä mainitut ohjeet pätevät myös silloin, jos palautat lääkejätteitä apteekin sijaan kunnan hävityspisteeseen. Kotitalouksien lääkejätteet saa tuoda apteekkiin maksutta.

 

vanhentuneet lääkkeet voi palauttaa apteekkiin ilmaiseksi

 

Miten oman lääkejätteen määrään voi vaikuttaa ja mitkä tuotteet voi hävittää kotona?

Veikko Lehden vaarallisen jätteen tuoteryhmäpäällikkö Juuso Lindgren kertoo, että lääkejätettä kertyy jätteenkäsittelylaitokselle useita tonneja jo muutamassa kuukaudessa. 

Kertyvän lääkejätteen määrään pystytään kuitenkin esimerkiksi kotitalouksissa vaikuttamaan suhteellisen helposti: "Lääkejätteen määrän voi minimoida esimerkiksi arvioimalla oman lääkkeiden tarpeensa. Jos lääkkeitä hamstraa kaappeihinsa paljon, on myös todennäköistä, että osa niistä ehtii vanhentua, ennen kuin lääkkeet loppuvat. Uusien lääkereseptien kohdalla on järkevää ottaa lääkevalmistetta ensin pieni määrä kokeiluun, jotta mahdollisen tuotteen vaihtamisen tarpeen kohdalla vanhat lääkkeet eivät jää kaappeihin käyttämättöminä. Myös itsehoitolääkkeiden kohdalla kannattaa kysyä apua farmaseuteilta, jolloin säästytään hukkaostoksilta", vinkkaa Astala.

Kotona sekajätteen mukana hävitettäväksi sopivat esimerkiksi perusvoiteet, kosmetiikka ja monet ravintolisät kuten vitamiinivalmisteet. Myös insuliinineulat voidaan hävittää sekajätteessä, kunhan ne pakataan hyvin esimerkiksi muovipullolla suojaten.

 

Mitä lääkejätteelle tapahtuu sen jälkeen kun se on viety apteekille?

Apteekilta lääkejäte jatkaa matkaansa jätteen käsittelylaitokselle. Lääkkeiden käsittelystä ovat vastuussa kunnat ja apteekit toimivat lääkejätteen keräämisessä kuntien yhteistyökumppaneina.

"Riihimäen jätelaitokselle saapuessaan apteekilta tulleet lääkejätteet poltetaan erillään muista jätteistä ja lääkejätteen käsittely on muutenkin tavallista jätteen käsittelyä valvotumpaa", kertoo Lindgren.

Sekä apteekki että jätelaitos toivovat tarkkuutta lääkkeiden palautuksen yhteydessä. On tärkeää muistaa että lääkkeiden kierrätysastiat ovat tarkoitettu vain lääkejätteille, eivätkä esimerkiksi elintarvikkeille tai hygieniatarvikkeille. Lääkkeiden pahvikoteloita ei myöskään tule laittaa lääkejätteen sekaan.

 

Artikkeli: Rosa-Maria Hautaoja