Kaikki apteekissa myytävät kuumemittarit ovat tarkkoja ja testattuja, joten voit valita kuumemittarin oman mieltymyksesi mukaan.
Perinteinen kuumemittari on nimensä mukaisesti perinteinen lasinen analoginen mittari, joka sisältää lämpölaajenevaa nestettä. Se toimii siis samalla periaatteella kuin esimerkiksi ulkolämpömittari. Kuumemittareissa ei enää käytetä elohopeaa, vaan seos on turvallinen yhdistelmä galliumia, indiumia ja tinaa. Lasi on kestävää erikoislasia. Perinteinen kuumemittari on tuttu ja helppo käyttää, mutta vaatii käsivoimia mittarin nollaamiseksi.
Digitaalinen kuumemittari on perinteisen kuumemittarin nykyaikainen versio, joka toimii ja näyttää kuumeen digitaalisesti. Sitä on helppo käyttää ja muovinen tai kuminen pinta voi tuntua lasia mukavammalta. Digitaalisia kuumemittareita on saatavilla myös joustavalla kärjellä, joka voi tuntua etenkin lapsista mukavammalta käyttää. Digitaalinen mittari antaa äänisignaalin kun alustava tulos on luettavissa. Mittaria voi kuitenkin pitää esimerkiksi kainalossa pidempään jotta mittaustulos on luotettavampi.
Korvakuumemittari eroaa muista kuumemittareista siten, että sillä kehon lämpötila mitataan korvasta. Sen etuna on nopeus, sillä kuumeen mittaaminen kestää vain yhden sekunnin. Tämän vuoksi se voi soveltua pienille lapsille, joille voi olla hankalaa pitää tavallista kuumemittaria kainalossa pitkään. Korvakuumemittarin käyttäminen vaatii hieman harjoittelua, mutta oikein käytettynä se on tarkka tapa mitata kuume.
Kuumemittarin käyttäminen
Perinteisellä ja digitaalisella kuumemittarilla kehon lämpötilan voi mitata kainalosta, suusta tai peräsuolesta. Peräsuolesta lämmön saa mitattua luotettavimmin, mutta mukavuussyistä lämpötila mitataan usein kainalosta. Digitaaliset mittarien äänisignaali on usein ajoitettu siten, että luotettava tulos saadaan peräsuolesta tai suusta mitattaessa. Tästä syystä sekä perinteistä että digitaalista mittaria on hyvä pitää kainalossa 5-10 minuuttia, piippauksesta välittämättä.
Mikä on kuumeen raja?
Kuumeella tarkoitetaan sitä, että kehon lämpö on korkeampi kuin normaalisti. Sille ei siis ole määritetty mitään yksittäistä virallista rajaa. Normaali ruumiinlämpö on aikuisella yleensä 35,8 - 37,6 astetta ja se vaihtelee yksilöllisesti. Lapsilla ruumiinlämpö tavallisesti korkeampi kuin aikuisilla. Kuumeena pidetään yleensä aikuisella yli 37,5°C lämpötilaa aamulla. Kainalosta mitattuna lämpötila voi olla kuitenkin jopa 0,5 °C matalampi. Paras tapa varmistua omasta normaalista ruumiinlämmöstä on mitata terveenä aamulämpö ja iltalämpö, jolloin oma yksilöllinen vertailukohta on tiedossa.
Normaalin ruumiinlämmön yläraja aikuisella (suuntaa-antava)