Huuliherpeksen hoito
Huuliherpes parantuu ilman hoitoa 1,5 - 4 viikossa. Huuliherpeksen hoitoon on kuitenkin olemassa eri vaihtoehtoja joilla voidaan helpottaa oireita ja nopeuttaa paranemista.
Itsehoito kannattaa aloittaa mahdollisimman pian ensioireiden ilmaannuttua, näin voi olla mahdollista jopa estää rakkuloiden puhkeaminen. Apteekista on saatavilla asikloviiria ja pensikloviiria sisältäviä huuliherpeslääkkeitä huuliherpekseen hoitoon. Voiteet sisältävät eri lääkeainetta, mutta soveltuvat molemmat yhtä hyvin huuliherpeksen hoitoon.
Asikloviiria sisältävät muun muassa Zoviduo ja Zovirax -voiteet. Vectavir on pensikloviirivoide.
Jos lääkäri on aiemmin todennut huuliherpeksen, voidaan oireita hoitaa myös Flushnil tai Aclovir -tableteilla.
Huuliherpeksen oireet
Huuliherpestartunta on usein oireeton ja suurin osa tartunnan saaneista eivät koskaan oireile. Virus voi kuitenkin aktivoitua ja aiheuttaa oireita iholla tai limakalvoilla. Herpes voi uusiutua harvoin tai jopa kuukausittain tartunta-alueella.
Ensimmäisenä havaittavia oireita ovat ihon kutina, kirvely ja kipu. Tuntien kuluessa iholle ilmestyy rakkuloita kasvoille, tavallisesti huuliin tai sierainaukkoihin. Rakkulat sisältävät nestettä ja lopulta puhkeavat. Kuivuneiden rakkuloiden päälle muodostuu rupi johon voi syntyä verta vuotavia halkeamia.
Huuliherpes vai finni?
Finni ja huuliherpes ovat molemmat ihovaurioita, mutta ne ovat erilaisia. Finni on yleensä tulehtunut näppy, joka johtuu esimerkiksi ihon epäpuhtauksista. Huuliherpes puolestaan on virusinfektio.
Huuliherpeksen oireilla on usein selkeät vaiheet. Ennen rokahtuman ilmestymistä huuliherpes saattaa aiheuttaa enteileviä tuntemuksia huulissa tai suun ympärillä, esimerkiksi ihon kiristymistä tai punoitusta tai turvotusta. Huuliherpes ilmenee kipeinä ja punaisina rakkuloina huulilla tai suun ympärillä. Rakkulat sisältävät nestettä. Ne lopulta puhkeavat jolloin huuleen muodostuu haavauma, jonka tilalle muodostuu rupi.
Finnissä ei yleensä ole niin voimakasta kipua tai punoitusta kuin huuliherpeksessä. Finnit ovat usein kooltaan pienempiä ja niissä ei ole välttämättä nestettä.
Huuliherpeksen tarttuminen
Virus voi tarttua suoraan lähikontaktissa pisaratartuntana tai limakalvokontaktissa tai välillisesti. Herpesvirus voi tarttua siis välillisesti esimerkiksi juomapullon välityksellä. Huuliherpes leviää helpoiten silloin kun se on aktiivinen eli aiheuttaa oireita, mutta se voi myös levitä piilevänä eli oireettomana. Herpes voi siirtyä myös uuteen paikkaan kehossa kosketuksen välityksellä, esimerkiksi huulista silmään. Tästä syystä on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta kun virus oireilee. Huolellinen käsihygienia ja henkilökohtaisten esineiden jakaminen voi auttaa vähentämään huuliherpeksen tartuntariskiä.