Syyhylääke

Syyhy on syyhypunkin aiheuttama tila ja sen pääoire on kova kutina. Syyhy leviää kosketuksen kautta ihmisestä toiseen ja sen tarttumiseen riittää jo yksi punkkinaaras. Useimmiten syyhyn leviäminen vaatii kuitenkin pidemmän kosketuksen kuin esimerkiksi kättelyn. Syyhy voi tarttua myös lakanoiden tai vaatteiden kautta, mutta tämä on harvinaisempaa. Syyhypunkki elää ihon ulkopuolella noin 1-1,5 vuorokautta. Syyhy todetaan kun lääkäri tunnistaa ihosta poimitun punkin mikroskoopilla tai suoraan iholta suurennuslasin tai dermatoskoopin läpi. Syyhyn leviämistä ehkäistään parhaiten niin, että syyhytartunnasta ilmoitetaan päiväkotiin tai kouluun sekä muille mahdollisille tartunnan saaneille. Syyhystä oireilevat henkilöt ja heidän lähipiirinsä tulee hoitaa lääkärin ohjeiden mukaisesti, ja pysyä eristyksissä kunnes hoito on annettu. Huom! Helmikuussa 2024 THL tiedotti diagnosoituneiden tapausten määrän kasvusta ja mahdollisista paikallisista syyhyepidemioista. Syyhyn leviämisen estämiseksi on erittäin tärkeää hoitaa sekä tartunnat että altistumiset huolellisesti.  Aikuisella kertahoitona levitetään kokonainen voideputki (Nix 5 % 30 g), ja hoito on uusittava 1 viikon jälkeen, jolloin aikuisen syyhyn hoitoon tarvitaan 2 kpl voideputkea. Myös kaikki oireettomat lähikontaktit, esimerkiksi samassa taloudessa asuvat tulisi hoitaa samoin kuin tartunnan saaneet.*  Lue alhaalta lisää syyhyn hoidosta.

 


Syyhyn hoito

Syyhyn hoitoon käytettävä lääke on Nix 5% emulsiovoide 30 g, jonka vaikuttava aine on permetriini. Permetriini vaikuttaa syyhypunkin hermostoon aiheuttaen punkin kuoleman muutamassa minuutissa. Voide levitetään puhtaalle, kuivalle ja viileälle iholle. Esimerkiksi kuuman suihkun tai saunan jälkeen ihon on annettava jäähtyä ennen voiteen levittämistä.

Voide annostellaan niin, että aikuisille ja yli 12-vuotiaille sitä levitetään kertahoitona kokonainen voideputki (30 g) koko vartalolle, paitsi kasvoihin (kasvoille vain jos myös niissä esiintyy syyhyä).

6-12 -vuotiaille voide annostellaan samalla tavalla ympäri kehoa, mutta tähän käytetään vain ½ voideputki (15 g). 2-5 vuotta vanhoille lapsille voidetta annostellaan ¼ voideputki (7,5 g).  Voiteen levittämistä suun ympärille on kuitenkin vältettävä, jottei lapsi vahingossa nuole voidetta. Samoin silmien ympäryksiä on varottava. Alle 2-vuotiaille ja iäkkäille tuotetta käytetään vain lääkärin määräyksestä.

Hoito toistetaan 7-10 päivän kuluttua ensimmäisestä hoidosta. Erityistä huolellisuutta voidetta levitettäessä on noudatettava sormien ja varpaiden väleissä, kynnenalusissa, ranteissa, kainaloissa, ulkoisissa sukupuolielimissä sekä rintojen ja pakaroiden alueella. 

Voide levitetään illalla ja se tulee pestä pois seuraavana aamuna 8-12 tunnin jälkeen käsittelystä. Kädet tulisi voidella uudelleen silloin, kun ne on pesty 8 tunnin sisällä voitelemisesta. Jos kutina jatkuu vielä 3 viikon jälkeen tehokkaasta hoidosta huolimatta, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Kaikki samassa taloudessa asuvat henkilöt tulee hoitaa samanaikaisesti. Käytöstä raskauden ja imetyksen aikana tulee keskustella lääkärin kanssa. Pakkausseloste tulee lukea huolellisesti ennen tuotteen käyttöä.

 

Pese vaatteet ja petivaatteet hoidon jälkeen

Vaikka syyhypunkki ei selviä kauaa ihon ulkopuolella, on silti tärkeää huolehtia siivoamisesta, jotta syyhy ei pääse leviämään uudestaan. Vaatteet ja petivaatteet tulee pestä 60 asteessa, tai viedä ulos tuulettumaan 3 vuorokauden ajaksi. Vaatteiden ja petivaatteiden pakastaminen vähintään -20 C asteessa vuorokauden ajan riittää hävittämään syyhypunkit. Patja, peitto ja tyynyt tulee myös tuulettaa tai imuroida.

 

Miten syyhyn erottaa atopiasta?

Atopiaa ja syyhyä yhdistää kutinan tunne, mutta ne on yleensä helppo erottaa toisistaan. Atooppinen ihottuma eli ekseema on krooninen ihosairaus, jossa iho oireilee kuivumalla ja hilseilemällä. Syyhy taas on syyhypunkin aiheuttama ihosairaus. Atooppisen ihon ja syyhyn selkein ero on se, että atooppinen oireilu alkaa usein jo lapsuudessa ja se voi oireilla läpi elämän. Syyhy taas ilmaantuu aivan yhtäkkiä. Atopiassa ihottuma-alueet ovat myös punoittavia ja hilseileviä läiskiä joihin kutina yleensä myös painottuu. Syyhyssä ihon kutina taas yltyy nopeasti ja kutisee ympäri kehon. Syyhyssä ei ole atopian kaltaisia hilseileviä ihottumaläiskiä. Atooppinen ihottuma ei myöskään tartu, toisin kuin syyhy.

 

*https://thl.fi/-/suomessa-voi-talla-hetkella-olla-paikallisia-syyhyepidemioita-diagnosoitujen-tapausten-maara-on-kasvanut-merkittavasti-viime-vuosina