Sinkkisuihkeet

Sinkkisuihkeet ovat suusuihkeita jotka on suunniteltu lievittämään flunssan ensioireita sekä lyhentämään flunssan kestoa. Sinkki on hivenaine, joka vaikuttaa normaaliin vastustuskyvyn toimintaan. Sinkki voi auttaa flunssan keston lyhentämisessä, kun sinkkiasetaatti vaikuttaa nielussa. CE-merkityn sinkkiasetaatin tehon oletetaan perustuvan siihen, että sinkkivalmisteesta vapautuvat ionit estävät flunssavirusten lisääntymistä. Lue alhaalta lisää sinkkisuihkeista ja niiden annostelusta.

 


Apteekin valikoimassa suuhun annosteltavia  FluAcute Zinc+ -sinkkisuihkeita on neljää eri makua. Suusuihkeet on tarkoitettu flunssan keston lyhentämiseen ja oireiden lievitykseen. Kaikissa suusuihkeissa on sama kolmitehoinen vaikutus: Sinkkiasetaatti lyhentää flunssan kestoa estäen flunssaa aiheuttavien virusten lisääntymistä nielussa, dekspantenoli edistää nielun limakalvojen uusiutumista ja osmoottinen vaikutus taas vähentää nielun turvotusta ja ärtyneisyyttä. Sinkkisuihkeet on saatavilla 20ml pulloissa ja niitä saa aniksen, mustaherukan, sitruuna-inkiväärin sekä echina-piparmintun makuisena. Yhdessä 20 ml pakkauksessa on noin 110 suihkausta eli noin 27 kerta-annosta.

Sinkin lisäksi sinkkisuihkessa on dekspantenolia (B5-vitamiinia), joka edistää limakalvojen uusiutumista. Suihkeet sisältävät myös glyserolia ja sorbitolia jotka kosteuttavat ärtynyttä nielua sekä vähentävät turvotusta ja kurkkukipua. Piparminttu-echinea suihke sisältää myös echineaa eli punahattu-uutetta.

 

Sinkkisuihkeiden käyttö

Tuotteen käyttö kannattaa aloittaa heti flunssan ensioireiden ilmaantuessa parhaan tehon aikaansaamiseksi ja flunssan etenemisen pysäyttämiseksi. Tarkista aina tuotekohtainen pakkausseloste ennen käyttöä.

Apteekki FluAcute Zinc+ käyttöohje:

Aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille:

Suihkauta 4 suihkausta 4 kertaa ensimmäisen tunnin aikana. Tämän jälkeen suihkauta 4 suihkausta joka toinen tunti, kunnes oireet helpottuvat

4 suihkauksen kerta-annos sisältää 9,4 mg sinkkiasetaattia.

CE-merkittyä sinkkiasetaattia voi ottaa suuremman annoksen 3–5 päivän ajan. Tätä pidempään sinkkiä ei suositella käyttämään suurina annoksina, koska paljon käytettynä se voi aiheuttaa vatsavaivoja ja heikentää myös esimerkiksi kuparin imeytymistä.

 

Flunssaan riittää useimmiten kotihoito

Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavat sadat erilaiset virukset, eikä siihen ole parantavaa hoitoa. Tavallisia ja lieviä oireita voidaan helpottaa apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla. Jos oireet eivät helpotu tai ne ovat voimakkaita, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Flunssan oireisiin kuuluvat yleensä kurkkukipu, kuume, tukkoinen tai vuotava nenä sekä päänsärky ja lihaskivut. Flunssaa voi hoitaa kotikonstein myös välttämällä fyysistä rasitusta ja kuntoilua flunssan aikana ja lepäämällä riittävästi. Myös riittävä veden juonti ja esimerkiksi höyryhengittäminen voivat lievittää oireita.

Flunssaan ei ole yhtä parantavaa hoitoa kuten siihen tehoavaa antibioottia, mutta sen oireita voi lievittää monella tavalla. Esimerkiksi kuume- ja kipulääkkeet, nielua paikallisesti puuduttavat kurkkutabletit sekä nenäsumutteet ja -tipat voivat olla apuna flunssan oireiden lievittämisessä. CE-merkitty sinkkiasetaatti taas voi lyhentää flunssaoireiden kestoa.

Normaalin vastustuskyvyn  tukemiseen sinkin ja C-vitamiinin yhdistelmävalmisteet ovat oiva apu silloin, kun sitrushedelmät ja marjat eivät maistu flunssapotilaalle.

Aikuisille ja lapsille sopivissa flunssanhoitotuotteissa on eroja. Lapsille sopivat flunssanhoitotuotteet valitaan iän tai painon perusteella ja tuotteiden sopivuus lapsille on hyvä tarkistaa apteekin henkilökunnalta tai lääkäriltä.