Seleeni

Seleeni on ihmisille välttämätön hivenaine, joka tukee muun muassa kilpirauhasen normaalia toimintaa, antioksidanttijärjestelmää, hiusten ja kynsien kasvua sekä miesten hedelmällisyyttä. Seleeniä lisätään Suomessa maaperään lannoituksen yhteydessä, josta se siirtyy ihmisten ja eläinten ruokavalioon.

Seleenin riittävä saanti on helppo tutkia plasman tai seerumin seleenipitoisuudesta. Seleenin saantisuositus on naisille 50 mikrog/vrk ja miehille 60 mikrog/vrk ja sen saannin saa turvattua monipuolisella ruokavaliolla. Seleenin tärkeimpiä lähteitä ovat vilja-, liha-, ja maitovalmisteet, sekä kala ja parapähkinät. Seleeniä voi ottaa ravintolisänä silloin, kun sitä ei saada riittävästi ruokavaliosta, tai jos siihen liittyy jokin muu puutostila.

Seleeniravintolisät

Muut seleeniä sisältävät tuotteet


Seleeniä löytyy pienissä määrin useimmista monivitamiini tableteista sekä poretableteista, kuten Minisun, Berocca Immunity  ja Multivita -tuotteista. 

Sen lisäksi sitä löytyy pelkkänä seleeni-lisänä aminohappokelatoidusta Bertils ravintolisästä. Aminohappokelatoiminen edistää seleenin kulkeutumista ohutsuolen limakalvon läpi verenkiertoon.

 

Seleenin liikasaanti

Seleenimyrkytyksen ensioireita ovat huonovointisuus, heikotus ja ripuli ja myrkytykseen voi johtaa pitkäaikainen yli 900 mikrogramman vuorokausisaanti. Myöhemmin myrkytys näkyy hiustenlähtönä, kynsi- ja hammasmuutoksina sekä iho- ja hermostovaurioina. Suurin hyväksyttävä seleenin päiväsaanti on aikuisille 300 mikrogrammaa.