Rennie-tuotteet

Rennie on närästyslääke ja itsehoitovalmiste, jota käytetään hoitamaan liikahappoisuudesta johtuvaa närästystä, ylävatsakipuja sekä ruoansulatusvaivoja. Närästys on kurkussa tai rintalastan alueella ilmenevää epämukavaa polttavaa tunnetta tai kipua, joka johtuu yleisimmin ruokatorveen nousevasta mahan sisällöstä. Närästys on oire, joka voi johtua monesta eri syystä. Rennie-imeskelytablettien vaikuttavat aineet kalsiumkarbonaatti ja magnesiumsubkarbonaatti neutraloivat mahalaukun seinämästä erittyvää mahahappoa.  Lue alhaalta lisää sinulle sopivan tuotteen valitsemisesta.

 


Sopivan Rennie-tuotteen valinta ja annostelu

Rennie on antasidi joka vähentää mahan happamuutta neutraloimalla suolahappoa. Kaikissa Rennie-tuotteissa on samat vaikuttavat aineet, kalsiumkarbonaatti ja magnesiumsubkarbonaatti, mutta tuotetta löytyy eri mauissa: Rennie Spearmint, Rennie Lakritsi, Rennie Orange ja Rennie Peppermint. Lähes kaikkia Rennie-makuja löytyy myös 24 kpl, 48 kpl ja 96 kpl pakkauskoossa.

Rennie-valmisteet sopivat aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille. Niiden käyttöä ei suositella sitä nuoremmille. Mahahappojen aiheuttamien oireiden (kuten närästyksen) ilmaantuessa Rennietä pureskellaan tai imeskellään 1-2 tablettia. Tabletit suositellaan otettavaksi tunti aterian jälkeen ja nukkumaan mentäessä. Ne voidaan ottaa myös heti oireiden ilmaannuttua. Vuorokauden aikana Rennietä saa ottaa korkeintaan 11 tablettia, eikä suurinta sallittua vuorokausiannosta saa ylittää. Valmistetta ei myöskään tule käyttää kahta viikkoa pidempään yhtäjaksoisesti. Lääke on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön oireiden lievittämiseksi. Jos oireet jatkuvat tai lievittyvät vain osittain, on otettava yhteys lääkäriin. Tarkista aina valmistekohtainen pakkausseloste oikean annostuksen varmistamiseksi.

 

Rennien käyttö raskauden ja imetyksen aikana

Rennie imeskelytabletteja voidaan myös käyttää raskauden ja imetyksen aikana, kunhan valmistetta otetaan annettujen ohjeiden mukaan. Valmisteen pitkäkestoista käyttöä suurilla annoksilla on vältettävä.

 

Rennie ja muut lääkkeet

Muiden lääkkeiden imeytyminen voi heikentyä jos ne otetaan samaan aikaan Rennien kanssa. Tälläisiä lääkkeitä ovat esimerkiksi jotkut antibiootit (kuten tetrasykliinit ja kinolonit), digoksiini (sydänlääke), bisfosfonaatit (luun hajoamista estäviä lääkkeitä), dolutegraviirin (HIV-lääke), levotyroksiini (kilpirauhashormoni) ja eltrombopagi (verihiutaleiden määrää lisäävä lääke) sekä eri suolat (kuten fosfaatit ja fluoridit). Muita lääkkeitä käytettäessä niiden annostuksen ajoituksesta onkin siis hyvä keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Tavanomaisina annoksina lääke ei juurikan aiheuta haittavaikutuksia. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ennen lääkkeen käyttöä.

Mistä närästys johtuu?

Närästyksellä tarkoitetaan epämiellyttävää tunnetta, joka ilmenee rintalastan alueella tai kurkussa esimerkiksi polttavana tunteena tai kipuna. Usein polte tuntuu lähellä rintalastan alaosaa, mutta se voi tuntua myös ylempänä ja säteillä kaulan alueelle. Närästyksen aiheuttaa happaman mahanesteen nousu ruokatorveen. Moni ihminen kärsii satunnaisesti närästyksestä esimerkiksi runsaan syömisen seurauksena, mutta sen takana voi myös olla jokin sairaus. Närästystä voi aiheuttaa myös esimerkiksi runsaat annoskoot, rasvainen ruoka tai mahalaukkua ärsyttävät ruoka-aineet, ylipaino (erityisesti keskivartalolihavuus), raskaus, stressi, refluksitauti, palleatyrä sekä mahalaukun tai pohjukaissuolen alueen haavauma. Myös loppuraskauden aikana koettu närästys on hyvin yleistä.

Närästys on hyvin yleistä, ja suurin osa ihmisistä kokee sitä ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Usein toistuvan närästyksen syy saattaa olla esimerkiksi refluksitauti, joka aiheuttaa mahanesteen toistuvan nousemisen ruokatorveen. Huomaa, että Renniellä voidaan hoitaa vain närästysoireita eikä niiden mahdollisia syitä, kuten refluksitautia. Refluksitautiin voi liittyä närästyksen lisäksi myös muita oireita, kuten nielemiskipua, palan tunnetta kurkussa ja yskää. Silloin kun refluksioireita esiintyy vähintään kaksi kertaa viikossa ja elämänlaatu on heikentynyt oireiden takia, puhutaan refluksitaudista. 

 

Närästyksen hoito

Närästyksen ensisijainen hoito on mahalaukkua ärsyttävien ruoka-aineiden ja juomien välttäminen. Myös ateriakoon pienentäminen, syömisen välttäminen 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa ja tupakoinnin sekä nuuskaamisen lopettaminen voi helpottaa oireita. Jos närästys ei ole jatkuvaa, voidaan sitä usein lievittää kotikonstein, kuten Rennien tai muun närästyslääkkeen avulla.

Nielemisvaikeudet, laihtuminen, jatkuva tai voimakas närästys sekä pitkään kestänyt useita kertoja viikossa toistuva oireilu ovat asioita, joista tulee keskustella lääkärin kanssa. Häiritsevien oireiden osalta on syytä kääntyä lääkärin puoleen, jolloin mahdolliset sairaudet voidaan poissulkea ja närästyksen syytä voidaan hoitaa.