Rakkolaastarit

Rakkolaastari on iholle asetettava suoja, joka on suunniteltu ennaltaehkäisemään rakkojen syntymistä sekä nopeuttamaan niiden paranemisprosessia. Ne myös suojaavat rakkoa lialta, vedeltä sekä bakteereilta. Laastareita löytyy eri malleissa moneen eri tarkoitukseen ja tilanteeseen. Lue alhaalta lisää sopivan tuotteen valitsemisesta ja rakkojen ennaltaehkäisemisestä.

 


Rakkolaastareiden mallit ja käyttö

Rakkolaastarit sopivat mallista riippuen moneen eri paikkaan, kuten varpaisiin, kantapäähän ja jalkapohjaan. Sopiva rakkolaastari valitaan sen mukaan missä rakko sijaitsee. Ennen laastarin laittoa iho puhdistetaan ja laastari asetetaan rakon päälle. Ihon pitää antaa kuivua hyvin, sillä muuten rakkolaastari ei tartu kunnolla. Laastarin voi antaa olla paikallaan, kunnes se alkaa itsestään irtoilemaan ihosta. Huomaathan, että rakkolaastarit eivät sovellu diabeetikoille.

Eniten erilaisia rakkolaastarimalleja löytyy esimerkiksi Compeedilta. Kaikki Compeedin rakkolaastarit ovat vedenkestäviä ja ne toimivat myös pehmusteena.

Varpaiden rakoille suunniteltu Compeed Rakkolaastari Varpaat on helppo kiinnittää pienempienkin varpaiden ympärille. Compeed Medium rakkolaastarit ovat taas varpaille suunniteltuja pieniä laastareita isompia, ja niillä voi suojata laajemman alueen, kuten esimerkiksi kantapään rakon. Todella kivuliaille, kuten urheilun aiheuttamille rakoille sopii Compeed Blister Extreme, jonka hunajakennomuotoilu antaa hyvin tehokkaan suojan kovemmassakin vauhdissa.

Jos et osta rakkolaastareita akuuttiin tarpeeseen, vaan esimerkiksi hätävaraksi osana ensiapupakkausta, on Compeed Mix-Pack tähän hyvä vaihtoehto. Tässä paketissa on 2 kantapäärakkolaastaria, 2 pientä rakkolaastaria ja 1 varpaille tarkoitettu rakkolaastari, joten sen avulla voi hoitaa usean eri alueen rakkoja sekä eri kokoisia rakkoja. 

Compeedilta löytyvä rakonestopuikko on myös kätevä tapa ehkäistä rakkojen syntymistä. Rakonestopuikkoa hierotaan iholle ja se ehkäisee ihon hankautumista ja näin myös rakkojen muodostumista. Rakonestopuikkoa käytetään vain rakkoja ehkäisevästi toisin kuin rakkolaastareita, jotka voi laittaa myös jo syntyneen tai jopa puhjenneen rakon päälle.

Apteekin rakkolaastari ja Compeedin rakkolaastarit sisältävät kaikki hydrokolloidia, joka sitoo nestettä ja muodostaa sen kanssa rakon pinnalle geelin. Geeli paksuuntuu pehmusteeksi, joka jakaa rakon painetta, suojaa ja lievittää kipua tehokkaasti.

Yleisin rakkolaastareiden pakkauskoko on 5 kpl, mutta niitä saa myös 6kpl, 8 kpl ja 10 kpl pakkauskoossa. 

Mistä rakot johtuvat?

Rakko on ihon alla tai sen sisällä oleva kudosnestettä sisältävä rakkula ja se syntyy, kun jonkinlainen ihoa vasten tapahtuva hankaus tai paine vahingoittaa ihon kudoksia. Rakko syntyy usein esimerkiksi erilaisten liikunta-aktiviteettien tai uusien kenkien johdosta, sillä tällöin ihoon kohdistuu erilaista painetta, kuin normaalisti.

Rakkojen muodostumista voi ennaltaehkäistä esimerkiksi jalkaan hyvin sopivilla kengillä, tarpeeksi hengittävillä tai saumattomilla sukilla, talkilla/voiteella tai jollakin ihoa suojaavalla pehmusteella, kuten rakkolaastarilla. Joskus esimerkiksi urheillessa urheiluvarusteet ovat sopivat, mutta rakkoja syntyy siitä huolimatta. Tällöin rakkojen syntyminen voi johtua esimerkiksi urheilijan tekemästä vääränlaisesta liikeradasta, kuten huonosta juoksutekniikasta.