Panadol

Panadol on kipulääke, jota käytetään tilapäisen kivun ja kuumeen hoidossa. Tilapäisiä särky- ja kuumetiloja ovat esimerkiksi hetkellisesti vaivaavat hermo- ja lihassärky, päänsärky, vilustuminen, influenssa, hammassärky sekä kuukautiskivut. Panadol ei ole tulehduskipulääke, vaan valmisteen vaikuttava aine on keskushermostossa vaikuttava parasetamoli, jolla on tutkitusti hyvä kipua lievittävä ja kuumetta alentava vaikutus. Panadol-tuotesarjaan kuuluu sekä aikuisille että lapsille sopivia tuotteita. Lue alhaalta lisää miten voit valita itsellesi sopivan Panadol-tuotteen.

 


 

 

Näin valitset itsellesi sopivan Panadol-tuotteen

Panadolia on saatavilla monessa eri muodossa, kuten tablettina, poretablettina, oraalisuspensiona ja peräpuikkona. Kaikissa tuotteissa vaikuttavana aineena toimii parasetamoli, mutta Panadol Coffein -tuotteissa myös lisättyä kofeiinia, joka tehostaa parasetamolin vaikutusta ja piristää.

Yli 3 kuukautta vanhoille lapsille sopivat suun kautta annettava Panadol 24 mg/ml oraalisuspensio sekä Panadol 60 mg ja 125 mg peräpuikot. Lapsille suositellaan suun kautta annettavaa lääkettä sen hyvän imeytymiskyvyn takia. Peräpuikko taas on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun lääkkeen suun kautta antaminen ei jostain syystä ole mahdollista.

Aikuisille Panadolia on veden kanssa nieltävän tabletin Panadol 500 mg, Panadol Forte 1000 mg ja nopeavaikutteinen Panadol Zapp 500 mg, veteen liuotettavan poretabletin Panadol Pore, sekä kuumaan veteen liuotettavan mustaherukan makuisen oraalijauheen Panadol Hot muodossa. 

Panadolia voi käyttää lievien kiputilojen ja lyhytaikaisen kuumeen hoitoon. Jos kokemasi kipu on pitkäaikaista tai kuume pysyy pitkään korkealla kipulääkkeen käytöstä huolimatta, on syytä hakeutua lääkäriin lisätutkimuksiin.

 

Panadolin annostus

Panadol on hyvin siedetty lääke, mutta on tärkeää noudattaa annosteluohjeita, sillä yliannostus lisää vakavan maksavaurion riskiä. Lue aina pakkausseloste ennen käyttöä. Panadol tabletit sekä poretabletit annostellaan lapsille painon mukaan. Aikuisille normaali kerta-annos on 500-1000 mg enintään kolme kertaa vuorokaudessa. 3000 mg vuorokausiannosta ei tule ylittää.

Lapsille maksimiannos on 15 mg painokiloa kohden 3 kertaa vuorokaudessa. 

 

Panadol lapselle

Panadol on hyvin siedetty särkylääke lapselle. Lapsella annostus on 15 milligrammaa painokiloa kohden enintään 3 kertaa vuorokaudessa. Tarkista aina pakkausselosteesta valmistekohtainen annostus.

Paino (kg)

Panadol 500 mg  tabletin annostusohje

9 - 16

Alle 17 kg painaville tai alle 6 vuotiaille lapsille suositellaan parasetamolin muita vahvuuksia ja lääkemuotoja.

17 - 25

250 mg (puolet 500 mg tabletista) korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa.

26 - 33

250 mg - 500 mg (puolesta yhteen 500 mg tablettia) korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa.

34 - 49

500 mg  korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa.

yli 50

Aikuisten annos: 500 mg - 1000 mg korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa.


Huomaa ettei kahta eri parasetamolivalmistetta tule käyttää samanaikaisesti, jotta enimmäisannos ei ylity.