Kipugeelit

Iholle levitettävät kipugeelit ja –voiteet sopivat nyrjähdysten, venähdysten ja liikarasituksen aiheuttamien lihas- ja nivelkipujen paikallishoitoon. Kipugeeleillä tarkoitetaan lääkkeellisiä tulehduskipugeelejä. Kylmägeelit ja lämpögeelit löydät täältä: Kivun paikallishoito Suurin osa paikallisista kipua lievittävistä tuotteista on geelejä. Geelien etuna on niiden koostumus: Niissä ei ole rasva-aineita, joten ne imeytyvät ihoon voiteita nopeammin. Kipuvoiteet taas sopivat koostumuksen ansiosta kipugeelejä paremmin esimerkiksi kuivalle iholle.Tulehduskipugeelejä ja -voiteita voi verrata suun kautta otettaviin tulehduskipulääkkeisiin. Niiden vaikuttava lääkeaine on sekoitettu voide- tai geelipohjaan ja vaikuttavana aineena on voiteesta riippuen ibuprofeeni, piroksikaami, diklofenaakki tai salisyylihappo. Lue alhaalta lisää sopivan tuotteen valitsemisesta.

 


Sopivan kipugeelin valitseminen

Yleisesti kipugeelit eivät rasita elimistöä yhtä paljon kuin suun kautta otettavat kipulääkkeet, sillä niiden vaikutus on paikallinen. Ennen kipugeelin käyttöä on kuitenkin hyvä varmistaa lääkäriltä tai apteekin henkilökunnalta, että valitsemasi tuote on juuri sinulle ja vaivallesi sopiva. Kipugeeleihin ja -voiteisiin joiden vaikuttava lääkeaine on ibuprofeeni, kuuluu Buranan kipugeeli, jota on saatavana 50 gramman ja 100 gramman pakkauskoossa. Vaikuttava aine on sama kuin tablettimuotoisessa Burana-valmisteessa. Niveliin ja lihaksiin liittyvissä kiputiloissa tulehdusta ja turvotusta vähentävä diklofenaakki taas toimii vaikuttavana aineena Voltarenin kipugeeleissä. Voltarenin kipugeelejä on kahta eri vahvuutta ja useita eri pakkauskokoja.

Mobilat tuotteiden vaikuttavat aineet ovat mukopolysakkaridipolysulfaatti, salisyylihappo ja lisämunuaisen kuorikerroksen uute. Mobilatia on saatavilla sekä geelinä että voiteena kahdessa eri pakkauskoossa. Mobilat-emulsiovoide sopii myös hyvin käytettäväksi peittosidosten alla, jolloin iho kostuu ja voiteen vaikutus tehostuu.

Piroxin -tuotteissa vaikuttavana aineena on piroksikaami, joka lievittää paikallisesti käytettynä tehokkaasti kipua ja alentaa tulehduksen aiheuttamaa turvotusta. Piroxinia on kolmessa eri pakkauskoossa.

Voltnatura geeli ei sisällä tulehduskipulääkettä, vaan sen vaikutus perustuu luonnon omien kasvien uutteisiin. Voltnatura rauhoittaa ja viilentää rasittuneita lihaksia, ja sen ainesosina toimivat muun muassa arnikki, hevoskastanja, rohtosammakonputki, lamosalali, aloe vera ja minttu.

 

Kipugeelin käyttö

Kipugeelin oikea käyttötapa on aina valmistekohtainen, joten selvitä siis kipugeelin annosteluväli ja muut tiedot pakkausselosteesta ennen käyttöä. Kaikki kipugeelit tulee levittää vain kipukohtaan ja puhtaalle iholle. Pese kädet huolellisesti geelin käytön jälkeen.  Kipugeelit imeytyvät eri tavoin, joten ennen niiden käyttöä on tärkeää selvittää saako niitä esimerkiksi peittää tukisiteellä tai harsolla. Kipugeelejä ei myöskään saa koskaan laittaa rikkinäiselle iholle tai limakalvoille. Erityisestä varovaisuutta kannattaa noudattaa, jos ihosi on herkkä tai olet allerginen voiteiden aineosille, sillä vahvat kipugeelit ja -voiteet voivat ärsyttää ihoa. Kipugeelit eivät sovi myöskään kaikille astmaatikoille. Tulehduskipugeelejä ei suositella raskaana oleville eikä lapsille, joten näissä tilanteissa tuotetta tulee käyttää vain lääkärin määräyksestä.