Histec-tuotteet

Histec on antihistamiini, jota käytetään kausiluonteiseen tai ympärivuotiseen allergiseen nuhaan liittyvien nenä- ja silmäoireiden hoitoon sekä pitkäaikaisen urtikatrian eli nokkosihottuman oireiden hoitoon. Kaikissa Histec-tuotteissa on vaikuttavana aineena antihistamiineihin kuuluva setiritsiini. Setiritsiini lievittää allergia- eli yliherkkyysreaktioiden yhteydessä liiallisena vapautuvan histamiinin vaikutuksia kuten kirkaslimasen nuhan erittymistä, silmien vuotamista, aivastelua ja kutinaa. Lue alhaalta lisää sinulle sopivan tuotteen valitsemisesta.

 


Histec-tuotteet ja niiden annostelu

Histeciä on saatavilla sekä normaalisti veden kanssa nieltävänä kalvopäällysteisenä tablettina, että imeskelytablettina. Sekä kalvopäällysteisistä, että imeskeltävistä Histeceistä löytyy useampaa eri pakkauskokoa: Kalvopäällysteisiä tabletteja löytyy Asema-apteekista 10 tabletin, 30 tabletin sekä 100 tabletin pakkauskoossa ja imeskeltäviä tabletteja löytyy 14 tabletin ja 28 tabletin pakkauskoossa.

Kumpikin Histec-tuote annostellaan samalla tavalla: Aikuisille ja yli 12-vuotiaille yksi tabletti kerran päivässä ja 6-12-vuotiaille lapsille puoli tablettia kaksi kertaa päivässä. Lääkärin määräämänä lääkettä annostellaan lääkärin ohjeen mukaan. Tablettimuotoinen Histec niellään runsaan veden kanssa ja imeskelytabletin taas annetaan sulaa hitaasti suussa. Kummankin tabletin voi myös tarvittaessa puolittaa.

Hoidon kesto riippuu oireidesi luonteesta, kestosta ja etenemisestä. Lääkäri määrittelee hoidon keston.

 

Histecin haittavaikutukset ja käyttö raskauden aikana 

Histecin käyttöä raskausaikana on vältettävä ja siitä tulee keskustella aina ensin lääkärin kanssa. Histeciä ei tule myöskään käyttää imetyksen aikana ennen keskustelua lääkärin kanssa, sillä setiritsiini erittyy rintamaitoon.

Histecin haittavaikutuksena voi joskus esiintyä esimerkiksi uneliaisuutta tai suun kuivumista. Muita  esiintyviä haittavaikutuksia ovat esimerkiksi päänsärky, ripuli, nuha ja pahoinvointi. Lisätietoa mahdollisista haittavaikutuksista löydät pakkausselosteesta. Histeciä ei tule ottaa, jos sinulla on vaikea munuaissairaus tai olet allerginen setiritsiinidihydrokloridille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle kuten, hydroksitsiinille tai piperatsiinijohdoksille.

 

Allergia on yleinen vaiva

Allergia tarkoittaa tilaa, jossa elimistö on kehittänyt immunologisen vasteen, kuten vasta-aineita, allergiaa aiheuttavaa ainetta eli allergeenia kohtaan. Yleisin allergiamuoto on välitön allergia eli atooppinen allergia, jossa elimistössä muodostuu IgE -vasta-aineita ympäristömme tavallisia valkuaisia, kuten siitepölyjä, ruoka-aineita ja eläinten hilseitä kohtaan. Toisinaan vasta-aineita syntyy myös yksinkertaisia kemikaaleja, kuten lääkeaineita kohtaan. Välittömässä allergiassa allergiaoireet ilmenevät nopeasti allergeenille altistumisen jälkeen, usein jopa minuuteissa. Kun vasta-aineet reagoivat ihon pinnalla ja limakalvoilla allergeenin kanssa, syntyy allerginen reaktio. Reaktio on yleensä kohde-elimestä riippuen joko kutina, nokkosihottuma, allerginen nuha, allerginen silmätulehdus, allerginen astma, atooppinen ihottuma tai anafylaktinen reaktio.

Jos oireet ovat lievät tai allergeeni on helposti tunnistettavissa, allergiaoireita ei tarvitse selvittää allergiatesteillä. Esimerkiksi aina tiettynä siitepölykautena ilmaantuva vetinen nuha, aivastelu ja silmien kutina sopivat kyseiseen siitepölyallergiaan, eikä sitä ole välttämätöntä varmistaa allergiatestillä. Jos oirekuva on vaikea tai allergian hoitomuodoksi harkitaan siedätyshoitoa, on tällöin hyvä ottaa allergiatestit. Lievää ja selkeästi tunnistettavaa allergiaa voi hoitaa kotikonstein esimerkiksi limakalvoja puhdistavan nenäkannun tai antihistamiinin kuten Histecin avulla. Kysy lisää oireiden hoidosta itsehoitolääkkeillä apteekin henkilökunnalta.