Hammasväliharjat

Hammasväliharjat ovat hampaiden ja suun puhdistuksen tueksi suunniteltuja välineitä, joiden avulla myös hampaiden tiiviit välit saadaan puhdistettua. Hampaiden harjaaminen ja niiden välien säännöllinen puhdistaminen vähentää hampaiden kontaktipintojen reikiintymistä, ientulehdusta ja pahanhajuista hengitystä. Hammasväliharjoja on useassa eri mallissa ja pakkauskoossa. Lue alhaalta lisää sopivan hammasväliharjan valitsemisesta ja käytöstä.

 


Hammasväliharjojen mallit

Hammasväliharja on yleisimmin pienen pulloharjan näköinen, harjaosastaan kartion mallinen väline. Suurin ero hammasväliharjoissa on niiden harjaksissa - toiset harjakset on suunniteltu puhdistamaan isompaa hammasväliä kuin toiset, ja jotkin harjakset on päällystetty erilaisilla hampaita ja suuta puhdistavilla aineilla, kuten fluorilla. Toisissa hammasväliharjoissa on taittuva varsi tai harjasosa, mikä helpottaa myös takahampaiden välien puhdistamista.

Hammasväliharjaa ostaessa on hyvä kiinnittää huomiota myös harjan varren materiaaliin. Jos sinulla on esimerkiksi implanttihampaita, metallivartisia harjoja ei suositella niiden puhdistamiseen, sillä ne voivat vaurioittaa hampaan kaula-alueen pintaa. 

Hammasväliharjojen varsissa on myös jonkin verran eroja, toisissa on pidempi varsi ja joissakin taas enemmän tarttumapintaa.

 

Hammasvälien puhdistaminen

Hampaiden välejä voi puhdistaa monella eri tavalla, kuten hammastikulla, hammaslangalla, hammaslankaimella ja hammasväliharjalla. Hammaslanka mahtuu näistä vaihtoehdoista parhaiten hyvin ahtaisiin hammasväleihin, kun taas hammasväliharja mahtuu paremmin hieman isompiin hammasväleihin. 

Hammasväliharjaa käytetään hammastikun tavoin: Harja viedään kevyesti puhdistettavaan hammasväliin ja sillä hangataan kummankin hampaan pinnat puhtaiksi. Jos väli tuntuu liian ahtaalta harjalle, on hyvä vaihtaa pienempään hammasväliharjaan.

Hammasvälit suositellaan puhdistamaan kerran päivässä, esimerkiksi hampaiden iltapesun yhteydessä.

 

Ientulehdusta voi ehkäistä huolellisella omahoidolla

Ientulehduksesta on useimmiten silloin kyse kun ikenistä vuotaa hampaita puhdistaessa verta. Ientulehdus syntyy kun hampaan pinnalle kertyy liikaa bakteeripeitteitä eli plakkia. Hammasplakin aiheuttama ientulehdus on yleistä sekä lapsilla että aikuisilla.

Ientulehduksen tärkein ennaltaehkäisy- ja hoitomuoto on hampaiden säännöllinen puhdistaminen. Hampaat tulee harjata aamuin illoin pehmeällä harjalla ja varmistaa että ne on puhdistettu myös ienrajasta. Tämän lisäksi hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin hammasväliharjalla tai -langalla. Näin plakkia ei ehdi kertymään hampaiden pinnoille paljolti ja riski ientulehdukseen vähenee huomattavasti.

Jos huomaat itselläsi ientulehduksen oireita, kuten ikenistä vuotavaa verta, tulee vuotavaa aluetta puhdistaa tavanomaista useammin muutaman päivän ajan. Hammaslääkärin vastaanotolle on hyvä mennä siinä tapauksessa, jos oireet eivät lopu tehostetusta puhdistamisesta huolimatta viikon sisällä.