Gaviscon-tuotteet

Gaviscon on närästyslääke, joka on tarkoitettu liikahappoisuuden ja närästysoireiden lieventämiseen. Närästyksellä tarkoitetaan polttavaa ja epämiellyttävää tuntemusta rintalastan takana, johon liittyy joskus tuntemus happaman mahanesteen noususta nieluun. Gavisconia on saatavilla sekä oraalisuspensiona että purutabletteina (huom. tällä hetkellä purutablettien saatavuudessa on ongelmia) ja sen vaikuttavina aineina ovat algiinihappo, natriumvetykarbonaatti ja kalsiumkarbonaatti. Ne muodostavat yhdessä mahan suolahapon kanssa kerroksen mahansisällön pinnalle, mikä estää happamien mahahappojen nousemisen ruokatorveen. Lue alhaalta lisää sinulle sopivan tuotteen valitsemisesta.

 


Gavisconin annostelu

Gavisconin annostelu riippuu tuotteesta, joten tutustu aina pakkausselosteeseen, tai käytä tuotetta lääkärin ohjeiden mukaisesti. Tarkistathan ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos et ole varma, kuinka Gavisconia käytetään. Gaviscon-purutabletit pureskellaan huolellisesti ja niellään noin puoli tuntia aterian jälkeen, välittömästi ennen nukkumaanmenoa tai lääkärin ohjeen mukaan. Purutabletit on tärkeää pureskella, sillä nieltyinä niillä ei ole samaa vaikutusta. Annostelu aikuisille on 1-3 tablettia. Oraalisuspensio-muodossa oleva Gaviscon ravistetaan ennen käyttöä ja sitä otetaan 10 - 20 ml noin puoli tuntia aterian jälkeen, vaivojen ilmaantuessa tai juuri ennen nukkumaanmenoa. Annos voidaan ottaa pienen vesimäärän kanssa. Oraalisuspension määrä on mitattava oikean annostuksen varmistamiseksi eikä sitä saa juoda suoraan pullon suusta. Gaviscon annostellaan lapsille vain lääkärin ohjeen mukaan.

 

Mistä närästys johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Närästyksellä tarkoitetaan polttavaa kipua tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan alueella. Polte tuntuu usein rintalastan alaosan lähettyvillä, mutta se voi tuntua myös ylempänä ja säteillä kaulan alueelle. Närästystä aiheuttaa happaman mahanesteen nouseminen ruokatorveen. Moni ihminen kärsii satunnaisesti närästyksestä esimerkiksi runsaan tai liian rasvaisen ruoan syömisen seurauksena, mutta sen takana voi myös olla jokin sairaus. Närästystä voi aiheuttaa myös esimerkiksi mahalaukkua ärsyttävät ruoka-aineet, ylipaino (erityisesti keskivartalolihavuus), raskaus, stressi, refluksitauti, palleatyrä sekä mahalaukun tai pohjukaissuolen alueen haavauma.

Närästys on hyvin yleistä ja sitä kokee enemmän kuin joka kymmenes ihminen viikoittain. Syy usein toistuvaan närästykseen voi olla myös refluksitauti, joka aiheuttaa mahanesteen toistuvan nousemisen ruokatorveen. Refluksitautiin voi liittyä myös muita oireita, kuten palan tunnetta kurkussa, nielemiskipua ja yskää. Refluksitaudista puhutaan silloin, kun refluksioireita esiintyy vähintään kaksi kertaa viikossa ja elämänlaatu on heikentynyt oireiden takia. Närästystä hoidetaan ensisijaisesti mahalaukkua ärsyttäviä ruoka-aineita ja juomia välttämällä. Myös ateriakokoa pienentämällä, syömistä välttämällä 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa ja tupakoinnin sekä nuuskaamisen lopettamisella voi helpottaa oireita. Jos närästys johtuu vain refluksitaudista tai ruokavaliosta, sen oireita voidaan usein lievittää itsehoitolääkkeiden, kuten Gavisconin tai muiden närästystä helpottavien lääkkeiden avulla.

Laihtuminen, nielemisvaikeudet, jatkuva tai voimakas närästys sekä pitkään kestänyt useita kertoja viikossa toistuva oireilu on syytä tutkituttaa lääkärin vastaanotolla. Yli 55-vuotiaana alkaneiden oireiden sekä häiritsevien oireiden osalta on myös syytä kääntyä lääkärin puoleen, jolloin mahdolliset sairaudet voidaan poissulkea ja närästystä voidaan hoitaa oikein.

 

Gaviscon muodostaa kerroksen mahansisällön pinnalle

Gaviscon reagoi mahalaukussa suolahapon kanssa, joka muodostaa vatsan sisällön pinnalle kerroksen. Mahalaukussa muodostunut algiinihappogeeli pysyy mahansuun alueella jopa yli kaksi tuntia. Geeli estää mahansisällön refluksin ruokatorveen. Tämä helpottaa närästyksen oireita. 

 

Gavisconin käyttö muiden lääkkeiden kanssa

Kerro aina lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät tai olet äskettäin käyttänyt muita lääkkeitä. Gaviscon voi vaikuttaa muiden lääkkeiden imeytymiseen ja tehoon. Gaviscon voi vaikuttaa esimerkiksi sisäisesti käytettävien sieni-infektiovalmisteiden (esim. ketokonatsoli), tiettyjen tulehdukseen ja reumaan käytettävien lääkkeiden (esim. fluorokinolonit, tetrasykliinit, penisillamiini), tiettyjen eturauhassyöpään käytettävien lääkkeiden (esim. estramustiini), tiettyjen mineraalitasapainoon vaikuttavien lääkkeiden (esim. klodronaatti) ja tiettyjen hormonien (esim. kilpirauhashormonit) tehoon. Gaviscon vähentää myös rautavalmisteiden tehoa, jos Gaviscon ja rautavalmiste otetaan yhtä aikaa. Gaviscon ja rautavalmiste tuleekin siksi ottaa toisiinsa nähden vähintään kahden tunnin väliajoin. Gavisconin käyttö muiden närästyslääkkeiden kanssa on myös hyvä tarkistaa lääkäriltä tai apteekin henkilökunnalta, sillä mahahappojen tuotantoa vähentävien lääkevalmisteiden (eli niin sanottujen protonipumpun estäjien) yhdistäminen voi vaikuttaa Gavisconin toimintaan. Jos mahahapot vähenevät, mahalaukun pH-arvo voi nousta ja tämä voi vaikuttaa Gavisconin kykyyn muodostaa mahalaukkua suojaava kerros.