Cuplaton

Cuplaton on lääke, jota käytetään liiallisen suolistokaasun aiheuttamiin vatsavaivoihin. Valmisteita käytetään myös leikkauksen jälkeiseen ruoansulatuskanavan pingottuneisuuteen. Cuplaton-tuotteiden vaikuttava aine on dimetikoni, joka alentaa pintajännitystä. Tämän seurauksena suolistokaasujen muodostamat kuplat sulautuvat yhteen, ja kaasun liikkuvuus suolistossa paranee. Dimetikoni sopii monenlaisten ilmavaivojen hoitoon, sillä se vaikuttaa paikallisesti eikä imeydy suolistossa. Lue alhaalta lisää Cuplaton-tuotteista.

 


 

Cuplaton-tuotteiden annostelu

Cuplaton-tuotesarjaan kuuluu kaksi erilaista tuotetta: Nesteen kanssa nieltävä Cuplaton pehmeät kapselit ja nesteeseen sekoitettavat Cuplaton tipat. Kummassakin tuotteessa on sama vaikuttava aine, dimetikoni. Cuplaton pehmeä kapseli -tuotetta on saatavilla 30 kappaleen ja 100 kappaleen pakkauskoissa.

 

Cuplaton-tippojen annostelu:

Yli 10-vuotiaat ja aikuiset: Suositeltu annos ilmavaivoihin on 5 tippaa 4 kertaa vuorokaudessa.

6-10-vuotiaat: Suositeltu annos ilmavaivoihin on 4 tippaa 4 kertaa vuorokaudessa sekoitettuna pieneen määrään nestettä.

Vauvat ja alle 6-vuotiaat: Suositeltu annos ilmavaivoihin on 1-3 tippaa 4 kertaa vuorokaudessa sekoitettuna pieneen määrään nestettä pulloruokinnan tai aterian yhteydessä. Lapsille Cuplaton pehmeä kapseli vain lääkärin suosituksesta.

 

Cuplaton-kapselien annostelu:

Cuplaton pehmeää kapselia suositellaan vain aikuisten käyttöön, lapsille ja nuorille vain lääkärin suosituksesta. Aikuisten suositeltu annostus on 1 kapseli 3–4 kertaa päivässä.

 

Cuplaton koliikin hoidossa

Koliikki on yleinen vaiva, jolla tarkoitetaan vauvan selittämätöntä ja runsasta itkuisuutta.   Määritelmän mukaan itkua on  yli 3 tuntia vuorokaudessa vähintään kolmena päivänä viikossa yli viikon ajan, ilman löydettyjä sairauksia. Koliikkidiagnoosi tehdään lääkärin toimesta silloin, kun pienellä imeväisellä on jatkuvaa kohtausmaista itkua, vaikka lapsi on muuten terve. Useimmiten koliikki näkyy vauvalla vatsan pömpötyksenä, kaareen taipuvalla vartalolla itkun aikana, vauvan käsien huitomisella ja käsien nyrkkiin vetämisellä.

Koliikin aiheuttamia vatsakipuja voidaan hoitaa Cuplaton dimetikoni -tipoilla. Dimetikonia on turvallista käyttää jo vastasyntyneellä, sillä lääkeaine ei imeydy ruuansulatuskanavasta vaan se vain pilkkoo paikallisesti kaasukuplat.

Koliikin oireiden hoidossa suositeltu annos Cuplaton tippoja on 4 tippaa sekoitettuna pieneen määrään nestettä ennen jokaista ateriaa.

 

Ilmavaivat voivat johtua monesta syystä

Ilmavaivojen taustalla voi olla monta eri tekijää, kuten tavallista suurempi suolikaasun määrä tai sen tavallista hitaampi poistuminen, tavallista herkempi paksusuolen seinämä tai poikkeava paksu- ja ohutsuolen bakteerikanta. Yleisin syy tavallista runsaamman suolikaasun muodostumiselle on ravinnon laatu. Esimerkiksi palkokasvit, sorbitoli ja ksylitoli, tietyt vihannekset kuten sipuli ja ruusukaali, monet hedelmät, maitotuotteet (jolloin taustalla on usein laktoosi-intoleranssi) ja täysjyväviljat voivat aiheuttaa ilmavaivoja.

Jos on epäilys, että jokin tietty ruoka-aine aiheuttaa ilmavaivoja, voi sen vaikutusta testata helposti jättämällä ruoka-aine hetkeksi kokonaan pois ruokavaliosta ja seuraamalla kehon reaktioita tähän. Satunnaisia ilmavaivoja voi helpottaa myös suolistokaasuja pilkkovan lääkkeen, kuten Cuplatonin avulla.

Jos ilmavaivoihin liittyy väsymystä, yleistilan laskua tai laihtumista, on aiheellista hakeutua lääkärin tutkimuksiin viikon parin kuluessa. Myös silloin, jos ilmavaivat häiritsevät jatkuvasti elämää eivätkä kotikonstit ole auttaneet, on aiheellista hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Näin voidaan selvittää, onko ilmavaivojen takana jokin suoliston sairaus, kuten keliakia.