Betadine-tuotteet

Betadinen paikallisantiseptinen liuos ovat haavojen ja palovammojen paikalliseen hoitoon tarkoitettuja tuotteita ja Betadinen suuvesi taas suuhygienian tehostamiseen tarkoitettuja tuotteita.  Kaikissa Betadinen tuotteissa vaikuttavana aineena toimii jodattu povidoni. Jodattu povidoni on desinfioiva, laajakirjoinen ja nopeavaikutteinen yhdiste, joka vaikuttaa bakteereihin, viruksiin, homeisiin, itiöihin, hiivoihin sekä alkueläimiin. Lue alhaalta lisää Betadine-tuotteista ja niiden annostelusta.

 


Betadinen-paikallisantiseptiliuosta voidaan käyttää haavahoidossa sekä hiertymien ja palovammojen hoidossa. Tuotetta voi käyttää myös bakteerien ja sienten aiheuttamien ihon ja limakalvojen erilaisten tulehdusten hoitoon, sekä ihon ja limakalvojen käsittelyyn ennen leikkauksia ja pistoksia. Betadinen-paikallisantiseptiliuosta on kahdessa pakkauskoossa: Betadine 100 mg/ml paikallisantiseptiliuos 250ml ja Betadine 100mg/ml paikallisantiseptiliuos 100ml. Betadine-suuvesi taas on tarkoitettu suun hygienian tehostamiseen. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi ikenien ja limakalvojen sairauksien, kuten ientulehdusten, suutulehdusten ja suun hiivatulehdusten hoitamiseen. Tuote sopii myös kurkun ärsytyksen ja kurkkukivun, lievittämiseen ja pahanhajuisen hengityksen poistamiseen. Betadinen suuvettä on saatavilla kahdessa pakkauskoossa: Betadine 10mg/ml suuvesi 100ml ja Betadine 10mg/ml 200ml.

 

Betadinen käyttö

Betadine-liuosta tiputetaan desinfioitavalle ihoalueelle ohut kerros ja ihon annetaan kuivua. Tarvittaessa ihoalue voidaan peittää puhtaalla sideharsolla tai laastarilla. Betadine-suuvettä taas käytetään ainoastaan kurlausvetenä tai suun huuhteluun. Valmiste ei ole tarkoitettu nieltäväksi. Betadine-suuvettä käytetään laimennettuna tai laimentamattomana. Valmiste on tehokas vielä laimennoksena, jossa on 1 osa Betadine-suuvettä ja 2 osaa vettä. Tavallinen annos kurlaukseen tai suun purskutteluun on 5–10 ml laimennettua tai laimentamatonta suuvettä. Suuvettä kurlataan tai purskutellaan noin puoli minuuttia kerrallaan 3–4 kertaa vuorokaudessa.

Tuotetta saa antaa alle 6-vuotiaille ainoastaan suun penslaukseen suuveteen kostutetulla vanutupolla ja alle puolivuotiaille vain lääkärin määräyksestä.

Ethän käytä Betadine -tuotteita yhtäjaksoisesti pidempään kuin kaksi viikkoa ilman lääkärin määräystä.

 

Palovamman hoito

Palovamman aiheuttaa lämpö tai syövyttävä kemikaali.  Yleisin palovamman aiheuttaja on  kuuma vesi. Kun palovamma syntyy, iholla ja sen alla oleva kudos vaurioituu. Mitä pitkäkestoisempi kontakti palovamman aiheuttajan kanssa on, sitä syvemmälle palovamma syntyy.

Palovammat jaotellaan 1. asteen, 2. asteen ja 3. asteen palovammoihin. 3. asteen palovamma on näistä vakavin, siinä palovamma ulottuu syvälle ihonalaisiin kudoksiin asti. Palovamman laajuutta taas kuvataan yleensä arvioimalla kuinka monta prosenttia koko ihon pinnasta on vaurioitunut. Kaikissa 3. asteen palovammatilanteissa lääkäriin on syytä hakeutua välittömästi ja kaikki kämmentä suuremmat eli kehon pinta-alasta yli 1% suuremmat palovammat tulee tarkistuttaa lääkärillä.

Alle 1% eli kämmentä pienemmät ensimmäisen asteen palovammat voidaan hoitaa kotona. Hoitoon voi käyttää esimerkiksi B-vitamiinivoidetta, sekä kivun lievittämiseen parasetamolia. Myös hyvin pienet toisen asteen palovammarakkulat voi hoitaa kotona peittämällä ne puhtaalla siteellä. Rakkulaa ei kuitenkaan saa puhkaista, jottei kudoksiin pääse epäpuhtauksia. Jos rakkula puhkeaa itsestään, haava tulee puhdistaa esimerkiksi Betadinella ja peittää puhtaalla siteellä.Ihon korjautuu noin 2-3 viikkoa, jonka jälkeen sitä kannattaa vielä rasvata perusvoiteilla sekä suojata ultraviolettisäteilyltä.

Jos palovaurio ei ole kahden viikon kuluessa selvästi paranemassa tai jos se alkaa ympäriltään punoittaa, on se käytävä näyttämässä lääkärille.